23948sdkhjf

Prisen skal ned

Maritime offshore vind kan levere reduktion.

Den maritime del af offshore vindindustrien var på dagsordenen, da Danmarks Rederiforening inviterede inden for i forbindelse med et PhD-projekt, som er ved at blive udarbejdet af Thomas Poulsen fra Aalborg Universitet.

-Der er ingen tvivl om, at offshore vindindustrien gang på gang skal genopfinde sig selv. Prisen på havvind skal ned, hvis denne energiform fortsat skal være bæredygtig. Derfor fokuserer vi bl.a. på de maritime elementer af offshore vindindustrien. For de strømninger, som gør sig gældende i den brede vindindustri, gør sig også gældende her. Omkostningerne skal ned – enten via direkte ’cost-out’ eller via innovation i branchen, siger Thomas Poulsen, PhD Fellow ved Aalborg Universitet.

Ti-dobling i vente

Verdens største udvikler af havvind, Dong Energy, gav også sit besyv med omkring bidraget fra den maritime del af industrien. Med en potentiel tidobling af markedet for havvind frem imod 2030 er der markante perspektiver for store regionale og bilaterale frihandelsaftaler, som indgås mellem de største økonomier som EU, USA, Kina og Japan.

-Dong Energy har bl.a. til opgave at bidrage til udviklingen af en konkurrencedygtig industri. Offshore vindindustrien har bevæget sig fremad i en positiv retning over de sidste fem år – og energien fra havvind er blevet markant billigere, hvilket vores seneste bud i Holland er bevis på. Der er dog fortsat potentiale at hente i den maritime del af sektoren – bl.a. ved en højere grad af harmonisering på tværs af Nordsøen, når det kommer til de regulatoriske krav for rederierne,” siger Henrik Isling Jørgensen, Senior Maritime Specialist, Dong Energy Wind Power.

Øget fokus     

Hos Danmarks Rederiforening er der stor tilfredshed med det øgede fokus på, hvordan den maritime del af sektoren kan bidrage. Derfor er Thomas Sylvest, erhvervspolitisk konsulent i Danmarks Rederiforening, glad for, at Nordsø-samarbejdet kom på dagsordenen. Han glæder sig over, at blandt andre energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, har lovet, at Denmark går forrest og omsætter ord til handling.

-De danske specialrederier inden for havvind er i dag verdensledende. Kombineret med et potentielt 100GW marked i 2030, har Danmark her muligheder, som vi bør værne om. Vi er glade for det fokus, der sættes på vores del af industrien. Det sætter bare også en tyk streg under, hvor vigtigt det er, at vores rederier er konkurrencedygtige nu – og i fremtiden. Det håber vi bl.a. at det kommende Nordsøsamarbejde kan hjælpe til med, samt den nødvendige udvidelse af DIS-ordningen, siger Thomas Sylvest.

PhD.-projektet er finansieret af Den Danske Maritime Fond samt Aalborg Universitet.   

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115