Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

11 kilometer motorvej ved Silkeborg åbner et år før tid

Søgeord:

30. juni 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2257 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Vejdirektoratet forventer at kunne åbne den første strækning af motorvejen mellem Funder og Låsby ved Silkeborg sidst på året.

Vejdirektoratet forventer at kunne åbne den første strækning af motorvejen mellem Funder og Låsby ved Silkeborg sidst på året.Det drejer sig om de omkring 11 kilometer motorvej mellem Hårup og Låsby øst for Silkeborg.

 

Det er godt nyt til alle trafikanter, der kører mellem Aarhus og Silkeborg eller til og fra Herning, da de får glæde af vejen omkring et år før tid.

 

- Motorvejen ved Silkeborg er bare et ud af en række store infrastrukturprojekter, der er åbnet før tid og ser ud til at blive væsentligt billigere, end det beløb vi har afsat til projektet, siger transportminister Magnus Heunicke.

 

Den nye motorvej mellem Hårup og Låsby kommer især til at betyde meget for de omkring 4.300 pendlere, der hver dag kører mellem Aarhus og Silkeborg, fortæller Magnus Heunicke:

- Alle der pendler mellem Aarhus og Silkeborg vil fremover spare mindst ti minutter hver dag i myldretiden - vel at mærke hver vej, siger ministeren.

 

Det er ikke kun myldretidspendlerne, der får gavn af motorvejen. Tidsbesparelsen på strækningen uden for myldretiden er omkring det halve - nemlig fem minutter hver vej.

Tung trafik

Den nye strækning vil i høj grad aflaste den gamle landevej mellem Aarhus og Silkeborg, hvilket kommer de tre landsbyer Mollerup, Linå og Hårup til gavn. De ligger alle langs landevejen, der i dag er stærkt trafikeret morgen, eftermiddag og først på aftenen med en stor andel af tung trafik, der kører imellem Øst- og Vestjylland.

 

Transportministeren hæfter sig ved, at en meget stor del af den tunge trafik vil flytte over på den nye motorvejsstrækning og fjerne kø, larm og luftforurening fra landevejen til glæde for landsbyernes beboere:

- Ud over at pendlere og erhvervslivet nu kan komme hurtigere og mere sikkert frem, betyder motorvejen også utroligt meget for de lokale borgere, der bor i Mollerup, Linå og Hårup. De får snart en meget mere rolig og trafiksikker hverdag, når trafikken på landvejen går markant ned, siger Magnus Heunicke.

 

Vejdirektoratet forventer, at motorvejen mellem Hårup og Låsby vil få en gennemsnitstrafik i døgnet på 20.000 køretøjer. Trafik, der i meget høj grad bliver trukket væk fra landevejen til gavn for beboerne. Trafikmængden på landevejen falder nemlig rundt regnet med 15.000 køretøjer i døgnet. Den resterende trafik på landevejen vil i høj grad bestå af lokaltrafik.

Smart udbud

Når Vejdirektoratet har formået at skære omkring et år af tidsplanen på motorvejsstrækningen, så skyldes det en kombination af gunstigt vejr, et såkaldt smart udbud og en positivt samarbejde.

Hele strækningen mellem Hårup og Låsby er bygget af samme entreprenør - nemlig M.J. Eriksson, selvom den var udbudt i to entrepriser. Vejdirektoratet valgte nemlig at udbyde arbejdet i et såkaldt paralleludbud, hvor flere entrepriser udbydes samtidig. Dermed kan den samme entreprenør byde på den samlede opgave. Det giver fordele for både entreprenøren og Vejdirektoratet, fortæller projektchef Carsten Sandgaard fra Vejdirektoratet:

 

- Det gør al logistikken og koordineringen omkring byggeriet meget nemmere. Det er der en tidsgevinst i, så set fra vores stol fik vi den ønskede effekt af, at M.J. Eriksson altså havde kapacitet til begge entrepriser, siger han.

 

Den anden grund til den markante tidsbesparelse er en rigtig god planlægning af projektet og et godt samarbejde mellem Vejdirektoratet og M.J. Eriksson.

Den samlede projektbevilling for hele motorvejsprojektet er på 5.671,4 mio. kr. Heraf er der i budgettet afsat 1.184,5 mio. kr. til strækningen mellem Hårup og Låsby. Strækningen mellem Hårup og Låsby udgør 11 kilometer ud af hele motorvejsprojektets omkring 30 kilometer. /smir

Vejdirektoratet har ikke fastsat den præcise dato for åbningsarrangementet endnu, men vil informere om dette på et senere tidspunkt først på efteråret. Resten af motorvejen åbner i 2016.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com