Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Aalborg Havn lokal jobgenerator

Søgeord:

18. august 2017  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

4344 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Aalborg Havn leverer over hvert tiende job.

 

Havnen har en stor betydning for såvel lokal som regional økonomi og beskæftigelse. Det har oplandsanalyser for en stribe danske erhvervshavne dokumenteret i de senere år. Nu har Aalborg Havn offentliggjort en ny analyse, der sort på hvidt viser havnens uvurderlige betydning for økonomi og beskæftigelse i Aalborg Kommune.

 

Over 12.000 personer i Aalborg Kommune er her i 2017 i arbejde enten i forbindelse med eller afledt af havnens aktiviteter. Det svarer til 11,3 procent af kommunens borgere, viser analysen, som er foretaget af Syddansk Universitet og Center for Regional- og Turismeforskning for Danske Havne – brancheorganisation for erhvervshavne.

Øget beskæftigelse

Oplandsanalysen viser sammenhængen mellem de aktiviteter, som havnen i 2016 har haft over kaj, og indkomstdannelsen. Noget, havnens ledelse er glade for at have fået klarlagt i præcise tal.

 

- Med oplandsanalysen er det tydeligt, hvor mange arbejdspladser havnen skaber i kommunen, og hvilken værdi Aalborg Havn skaber i samfundet bredt set, siger borgmester og bestyrelsesformand i Aalborg Havn A/S, Thomas Kastrup-Larsen i en pressemeddelelse fra Aalborg Havn.

 

I 2014 var tallet 9.145 personer, der var i job på grund af Aalborg Havn, så der er sket en markant stigning.

Stærk vækstmotor

Som det er i dag, medfører aktiviteterne på Aalborg Havn en værdiskabelse, der giver en lokal- og regionaløkonomisk værditilvækst på 7.928 mio. kroner. Det svarer til en andel på 13,3 procent af den samlede værditilvækst i Aalborg Kommune.

 

Aalborg Havns beskæftigelsesvirkninger og værditilvækst er grundlag for et skatteprovenu (indkomsts-, virksomhedsskatter, moms etc.) på 2.296 mio. kroner. Det udgør 8,9 procent af det samlede skatteprovenu for Aalborg Kommune.

 

- Dermed er Aalborg Havn i høj grad med til at skabe velstand, også i bred forstand. Vi har et stort ansvar som regional vækstmotor nu og i fremtiden, og det ansvar tager vi naturligvis meget alvorligt. I Aalborg Havn arbejdes der derfor hele tiden på at folde det nuværende potentiale maksimalt ud samtidig med, at vi gennem nye projekter, investeringer og forskningssamarbejder kontinuerligt afsøger nye markeder, siger Thomas Kastrup-Larsen.

 

Havnens positive udvikling skyldes blandt andet vellykkede investeringer i containerterminalen, havnefaciliteter, godsbanen og ejendomme samt evnen til at tiltrække nye rederier og øvrige virksomheder.

Grønlandsk drop

Pressemeddelelsen fra Aalborg Havn nævner ikke, at en ikke uvæsentlig andel af aktiviteterne på Limfjordshavnen formentlig forsvinder i 2019. Aalborg Havn har fungeret som basehavn for det hjemmestyreejede rederi Royal Arctic Lines (RAL) trafik til og fra Grønland.

 

RAL annoncerede allerede sidste efterår, at rederiet ville gøre Aarhus Havn til basehavn for Grønlandstrafikken, som RAL har eneret til. En udmelding, som rederiet gentog i juni i år.

Aalborg Havn mener RAL løber af den kontrakt, der er indgået i forbindelse med den seneste fornyelse af basehavnsaftalen. Derfor har havnen meddelt, at den vil kræve erstatning for kontraktbruddet.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk