Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Aalborg Havn vil have gods på skinner

Søgeord:

15. maj 2015  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

2032 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Havnen forventer banegodstransport allerede i juni i år.

 

Nu melder Aalborg Havn A/S sig ind i klubben af danske erhvervshavne, der ser en mulighed i at tilbyde faciliteter til banegods.

Stamsporet mellem Aalborg og byens Østhavnen er siden marts blevet renoveret, og Aalborg Havn forventer, at der vil begynde at køre regelmæssige godstog på strækningen allerede i midten af juni.

 

Al transport er interessant

For fem år siden overtog Aalborg Havn A/S det 16 kilometer lange stamspor mellem hovedlinien i Aalborg og Østhavnen. Men overtagelsen var forbundet med den forpligtelse, at havnen skulle renovere skinnerne, hvis man ønskede at benytte sig af dem.

I efteråret sidste år annoncerede Aalborg Havn A/S så, at det havde man tænkt sig at gøre.

Et ikke nærmere defineret to-cifret millionbeløb har Aalborg Havn A/S den seneste lille måneds tid investeret i renoveringen af sporet, og det er et arbejde, der forventes færdig i løbet af juni, fortæller Ole Brøndum – salgs- og marketingschef i Aalborg Havn A/S, til Danmarks Transport-Tidende:

- Sporene har jo ligget ubrugte hen rigtig længe. Det er lang tid siden, der har kørt godstog på dem. Men vi forventer, at der i løbet af juni begynder at køre gods på skinnerne regelmæssigt, og det er rigtig spændende, siger Ole Brøndum.

Hvem der bliver operatør af banestrækningen, eller hvilke virksomheder der ønsker at bruge den, kan Aalborg Havn A/S ikke kommentere på, men Ole Brøndum fortæller, at havnen har fået flere forespørgsler fra interesserede om at benytte sporet til godstransport.

- Aalborg Havn er jo også et transportcenter, og derfor er alle typer af transporter interessante for os. Traditionelt har vi selvfølgelig haft mest at gøre med skibe og lastbiler, men nu ser det ud som om, vi kan få hul til godsbane-markedet, siger Ole Brøndum.

Kommer, hvis der er skinner

Administrerende direktør i Aalborg Havn A/S, Claus Holstein, udtalte i en pressemeddelelse forud for renoveringen, at havnen byder udviklingen af banegodstransport i Danmark velkommen:

- Transport af gods med jernbane er på mange måder ønskeligt – dels miljømæssigt og dels som aflastning af veje – eksempelvis Limfjordskrydsningen. Vi er privilegerede, at vi allerede har et stamspor fra hovedlinjen til Østhavnen, hvor størstedelen af den nordjyske godshåndtering er placeret. Dette spor vil vi nu renovere, da vi har en klar forventning om, at det kan blive et konkurrenceparameter for Aalborg og for havnen fremadrettet, lød det fra Claus Holstein.

Direktøren udtalte i øvrigt, at transport af gods med jernbane i en årrække ikke havde været særlig attraktiv, fordi transportformen både er dyr og ufleksibel.

- Men vi har en forventning om, at det ændrer sig, og som et af Danmarks vigtigste transportcentre er jernbane en vigtig del af pakken for os. Både på kort og lang sigt er det derfor helt afgørende, at vi er en del af jernbanenettet. Konkret har vi forespørgsler fra virksomheder og operatører, der kun vil etablere sig på havnen, hvis stamsporet er operativt, fortsatte direktøren.

Claus Holstein tilføjede, at det på lidt længere sigt er vigtigt for Aalborg Havn A/S, at den bevarer sin position på EU’s landkort over TEN-T havne, og at havnen vurderer, at tilslutning til jernbanen her vil være et krav.

Aalborg Havn A/S forventer, at der til juni bliver tale om flere ugentlige afgange på de renoverede skinner.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com