Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Aarhus Bio Havn

Søgeord:

8. september 2016  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

991 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Kommentar af Jakob Flyvbjerg Christensen.

Leder af havnedirektør i Aarhus Havn, Jakob Flyvbjerg Christensen, i Aarhus Havn-magasinet rePORTagen:

 

"Det er særdeles positivt, at en stor organisa­tion som Dansk Industri forsøger at skabe en debat om forsyningssikkerhed af biobrænd­sel, når alle ved, at vi lige nu blot befinder os i en opstartsfase af overgangen til grønne brændselstyper.

 

Hos Aarhus Havn har vi for længst lagt en strategi, der på kort sigt vil gøre os til en væ­sentlig aktør i biobrændselssammenhænge, mens vi på lidt længere sigt har planer om at indtage pladsen som Danmarks førende erhvervshavn – også på det område.

 

Når Jacob Svane, der er konsulent i Dansk Industri, således udtrykker bekymring for Danmarks forsyningssikkerhed ved overgan­gen fra kul til biobrændsel, kan jeg sagtens følge ham. Biobrændsel fylder mere og stiller andre krav til opbevaring, håndtering og transport end kul, som danske energiselska­ber har anvendt igennem mange år. Desuden fremhæver Jacob Svane, at det kræver inve­steringer i både havnearealer og materiel, når danske havne skal omstille sig til grønne brændselstyper. Og han har ret.

Men jeg kan berolige Jacob Svane med, at vi i Aarhus har taget udfordringen op: Vi har fået foretaget en særdeles grundig analyse af behovet, af markedet og af vores egne muligheder – med den geografiske placering og vanddybde, som Aarhus Havn er tildelt fra naturens side. Konklusionerne var positive, og på den baggrund har vi besluttet – og er i gang med – at bygge for ikke mindre end 200 mio. kr. Omniterminal, der nærmest er dedikeret til biobrændselstyper.

 

Jeg vil påstå, at med en vis hastighed i godsomsætningen kan vi langt hen ad vejen tilbyde den forsyningssikkerhed, som Jacob Svane fremhæver som et væsentligt para­meter for de danske energiselskaber, der skal kunne levere energi i en lind strøm til både dansk erhvervsliv og danske husstande.

Men store arealer alene gør ingen forskel. Det kræver langt mere end plads at om­stille en havn til at være leverandør af grøn energi. Vi taler naturligvis om opbevaring og håndtering på havnen, men også om intelligente, computerstyrerede og sensorba­serede løsninger, hvor vi med store, effektive portalkraner kan omlaste biobrændsel fra de store skibe, der kan gå ind i Aarhus, til små skibe, der distribuerer det til havne med mindre vanddybde.

 

I Aarhus er vi stort set klar med den første danske løsning på såkaldte ship-to-ship-operationer af biobrændsel."

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com