Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Affaldsbehandling på private hænder

Søgeord:

15. marts 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

785 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Ny strategi stopper kommunal aktivitet.

De private affaldshåndteringsvirksomheder har ikke turdet investere i affaldsbehandlingen, fordi de ikke har tilstrækkelig adgang til affaldet. Samtidig har kommunerne kun i begrænset omfang ønsket at etablere egne sorteringsanlæg alene til husholdningsaffald.

 

Det er årsagen til, at regeringen med en ny forsyningsstrategi lægger op til en yderligere konkurrenceudsættelse af det genanvendelige affald, fremgår det af et svar fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Folketinget, oplyser DTL.

 

Folketingsmedlem Jens Joel (S) var faldet over et sted i forsyningsstrategien, hvor konsekvensen af konkurrenceudsættelsen åbenbart ville være, at fire vestjyske kommuner må sælge deres fælleskommunale selskab Nomi4S. Den konsekvens ønskede han at få bekræftet. Og det fik han.

 

Baggrunden er ifølge ministeren, at affald ikke er et naturligt monopol og er gået fra at være et problem til at være en ressource. Der er derfor opstået et marked for genanvendeligt affald, og regeringen ønsker samtidig at sætte en stopper for kommunernes mulighed for selv at eje sorteringsanlæg.

Faldet mellem to stole

Det glæder chefkonsulent Lisbet Hagelund fra DTL, der tilslutter sig regeringens opfattelse af, at den delvise konkurrenceudsættelse af det genanvendelige erhvervsaffald fra 2010 ikke kan stå alene, fordi kommunerne stadig må operere på markedet for bl.a. genanvendeligt husholdningsaffald:

 

-Der har været alt for lidt investering og opfindsomhed i de år, hvor reglerne og kommunerne har skabt usikkerhed om tilgangen til det genanvendelige affald som følge af anvisningsordningen. Denne type affald er faldet ned mellem to stole, fordi de private vognmænd på den ene side ikke har turdet kaste sig i lag med usikre projekter, mens kommunerne på den anden side har nølet med at lave de nødvendige sorteringsanlæg til genanvendelse.

Klare rammer

Ved helt at fratage kommunerne ejerskab af sorteringsanlæg ønsker regeringen ifølge ministeren at skabe klare rammer på området gennem en fuldstændig privatisering. Udspillet understøtter regeringens ambition om at, at offentlige aktører ikke gennemfører erhvervsaktiviteter, der bør udføres af private.

 

Opgaver, som ikke er naturlige monopoler, ønsker regeringen at konkurrenceudsætte så vidt muligt, og der skal sikres vandtætte skotter mellem monopol og konkurrenceudsatte områder. Det skal skabe mest mulig konkurrence til gavn for borgere og virksomheder, hedder det i forsyningsstrategien. /mb

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com