Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Ansatte i Det Blå Danmark skaber stor værdi for Danmark

Søgeord:

28. maj 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2257 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Søfartsstyrelsens nye rapport ”Beskæftigelse og produktion i Det Blå Danmark” viser, at en beskæftiget i Det Blå Danmark skaber næsten dobbelt så stor nationalindtægt som gennemsnittet.

Søfartsstyrelsens nye rapport ”Beskæftigelse og produktion i Det Blå Danmark” viser, at en beskæftiget i Det Blå Danmark skaber næsten dobbelt så stor nationalindtægt som gennemsnittet.For hver beskæftiget skaber Det Blå Danmark næsten dobbelt så så høj en indtægt til landet som den gennemsnitlige dansker. Det største samlede bidrag kommer fra skibsfarten, som tegner sig for knap 50 procent af produktionsværdien i Det Blå Danmark og 15 procent af Danmarks samlede eksport.

 

Det fremgår af rapporten ”Beskæftigelse og produktion i Det Blå Danmark”, som Søfartsstyrelsen i dag har offentliggjort. Rapporten, der er en opdatering af en tilsvarende rapport fra 2010, er udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd med støtte fra Den Danske Maritime Fond.

Produktionen i Det Blå Danmark i 2009 havde en værdi på godt 260 mia. kr., hvilket svarer til knap 9 procent af den samlede produktion i Danmark, fremgår det. Regnes underleverandører med, bidrager Det Blå Danmark med 11 procent af den samlede produktion i Danmark.

 

Samtidig er den gennemsnitlige lønindkomst i Det Blå Danmark på 405.000 kr. mod godt 290.000 kr., der er gennemsnitlønnen i hele Danmark. Specielt skibsfarten samt olie og gas skiller sig ud lønmæssigt med hhv. en gennemsnitsløn på 460.000 kr. og 657.000 kr.

 

Skibsfarten har været hårdt ramt af den globale krise, men har efterfølgende, som det skrives i rapporten, formået at løfte sig til niveauet inden krisen.

Fakta:

Det Blå Danmark beskæftiger direkte 63.000 personer i Danmark og ca. 110.000, hvis man inkluderer afledt beskæftigelse.

 

Den samlede direkte beskæftigelse i Det Blå Danmark udgør 2,4 % af alle beskæftigede i Danmark, mens tallet med afledte effekter udgør 4,0 % af alle beskæftigede i Danmark.

 

Beskæftigelsen inden for søtransport har ligget ganske stabilt siden 2003, mens beskæftigelsen hos specielt udstyrsproducenter er faldet siden 2008.

 

En væsentlig del af faldet i direkte beskæftigelse, kan tilskrives den voksende indirekte beskæftigelse – altså øget brug af danske underleverandører.

 

Gennemsnitligt har en ansat i Det Blå Danmark en årlig disponibel indkomst, der er 65.000 kr. højere end gennemsnittet, og betaler 40.000 kr. mere i skat om året.

Det Blå Danmark står for 5,1 % af Danmarks samlede bruttoværditilvækst.

 

Det Blå Danmark eksporterer 68 % af produktionen, mens gennemsnittet for hele Danmark er 22 %. Det Blå Danmark står for 22,5 % af Danmarks samlede eksport.

 

Hver beskæftiget i Det Blå Danmark skaber næsten dobbelt så meget nationalindkomst som gennemsnittet i Danmark.

/mb
IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com