Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Bilister falder i staver bag rattet

Søgeord:

18. september 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

675 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Uopmærksomhed: Kør bil, når du kører bil.

 

Når bilisterne sidder i egne tanker, er stressede eller trætte bag rattet øges risikoen for ulykker. Det viser en ny, dansk undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. En landsdækkende kampagne sætter nu fokus på mental uopmærksomhed i trafikken.

 

Der er uopmærksomhed i omkring hver tredje ulykke i trafikken, viser tal fra Vejdirektoratet. Når vi roder med mobil, taster på vores GPS eller leder efter ting i handskerummet, så risikerer vi at overse de andre på vejen.

 

Men det er ikke kun vores handlinger bag rattet, der fjerner fokus fra trafikken. Ifølge en ny, dansk undersøgelse er mental uopmærksomhed også skyld i ulykker. Når vi har hovedet fyldt med tanker, er stressede eller trætte, så kan det resultere i trafikulykker, da det tager fokus fra trafikken.

- Det har stor betydning, når vores tanker er optaget af alt muligt andet end trafikken. Man kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke tanker bag rattet. Men du reagerer markant langsommere i for eksempel en kritisk situation, hvis du er dybt optaget af problemer på arbejdet eller i privatlivet i stedet for at have din mentale fokus på trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

 

Hver fjerde i en farlig situation

Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har interviewet 4.362 bilister, der enten har kørt galt eller været ved at køre galt. Af dem siger hele 28 procent, at det skete, fordi de sad i egne tanker, var stressede eller trætte. Otte ud af ti svarer desuden, at ulykken eller den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede bag rattet.

Undersøgelser fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker samt en større norsk undersøgelse har tidligere konkluderet, at mental uopmærksomhed har betydning for risikoen for at ende i en trafikulykke.

 

- Uopmærksomhed er et af de største problemer, som vi har i trafikken. Det kræver vores fulde opmærksomhed, når vi kører på vejene. Selv et øjebliks uopmærksomhed kan betyde ulykker, der har alvorlige konsekvenser for de involverede. Så jo mere fokus, vi kan få på at forebygge ulykker og skader i trafikken, jo bedre, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

 

Fakta:

Ny undersøgelse:

Tallene per politikreds viser, at problemet med mental uopmærksomhed findes i hele landet og stort set er på samme niveau fra politikreds til politikreds:

 

Fyn: 31 procent

København: 23 procent

Københavns Vestegn: 28 procent

Midt- og Vestjylland: 30 procent

Midt- og Vestsjælland: 30 procent

Nordjylland: 26 procent

Nordsjælland: 31 procent

Syd- og Sønderjylland: 28 procent

Sydsjælland og Lolland-Falster: 27 procent

Sydøstjylland: 21 procent

Østjylland: 30 procent

 

(Kilde: Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 4.362 adspurgte i perioden januar 2015 - juni 2017).

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk