Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Cyklister skal søge væk fra lastbilens forhjul

Søgeord:

11. maj 2015  |  

Læst i alt:

747 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister i højresvingsulykker er faldende. 

Men cirka 15-20 % af alle dræbte cyklister gennem de seneste 10 år skyldes en højresvingsulykke mellem en lastbil og en cyklist. Ny kampagne opfordrer cyklisterne til at holde sig væk fra lastbilens forhjul.

 

En kvinde, der cykler igennem en storby er blikfang i en ny kampagne, der skal ruste cyklister til mødet med lastbiler, for at undgå højresvingsulykker.

 

Ifølge en Megafon-undersøgelse gør mødet med en højresvingende lastbil mange cyklister utrygge.

 

Budskabet i den nye kampagne er, at cyklisterne skal holde afstand til lastbilens højre forhjul. Transportministeriet og 13 organisationer og virksomheder står bag kampagnen i fællesskab.

 

Transportminister Magnus Heunicke siger:

 

- Med denne kampagne er vi kommet godt i gang med at føre den højresvingsstrategi, som justitsministeren og jeg lancerede sidste år, ud i livet. Det er et vigtigt arbejde, for selv om antallet af ulykker ser ud til at falde, skal vi fastholde fokus på at undgå ulykkerne.

- Ved siden af forhjulet er absolut det farligste sted, du overhovedet kan placere dig som cyklist, hvis chaufføren ikke har set dig. I flere end 9 ud af 10 højresvingsulykker er cyklisten blevet ramt af lastbilens højre forhjul eller forhjørne, så det område skal man holde en god afstand til, fortsætter Magnus Heunicke.

 

Magnus Heunicke uddyber:

 

- Selvom chaufføren har ansvaret og vigepligten, så går det ud over cyklisten, hvis ulykken sker. Derfor skal man som cyklist holde øje med, at lastbilen nu også holder stille, og holde afstand til lastbilens forhjul, når man kører forbi.

 

Sideløbende med kampagnen til cyklisterne er der igangsat to projekter rettet mod lastbilchaufførerne: Et undervisningsmateriale om bl.a. spejlindstillinger og udsyn fra forruden og et pilotprojekt i udvalgte virksomheder med mange lastbilchauffører blandt medarbejderne, hvor nogle chauffører uddannes til at uddanne kollegerne. 

Gode råd til lastbilchaufføren:

•Indstil dine spejle korrekt: Lastbilen må fylde max 1 cm i spejlet

•Hold spejle og ruder rene

•Fjern alle genstande, der tager udsyn fra ruderne (skærme, gardiner, vimpler)

•Hav fuld opmærksomhed på trafikken, når du skal svinge

•Vær særligt opmærksom på, at der ikke er cyklister omkring dit højre forhjul lige før, du svinger.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com