Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Dansk cabotage-retræte

Søgeord:

31. marts 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2293 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Regeringen bøjer sig i cabotagespørgsmål efter pres fra EU.

Regeringen bøjer sig i cabotagespørgsmål efter pres fra EU.Transportminister Magnus Heunicke (S) har meddelt, at regeringen ændrer en dansk bestemmelse om cabotagekørsel, som EU-Kommissionen har fundet i strid med EU’s forordning på området.

 

Transportministeren oplyser ifølge ITD, at regeringen vil ændre en bestemmelse, der siden september 2013 har været i de danske regler om godstransport.

 

Ifølge denne bestemmelse har der ved kørsel med tomme containere og returemballage (paller, blomsterbure eller lignende) over grænsen ikke været tale om international transport. Og derfor har det ikke givet adgang til cabotagekørsel.

 

Omvendt har samme slags kørsler talt som en cabotagetur, hvis de blev udført af udenlandske lastbiler inden for Danmarks grænser.

Åbningsskrivelse

Bestemmelsen fik i januar EU-Kommissionen til at sende en såkaldt åbningsskrivelse til den danske regering med påstand om, at den danske bestemmelse var i strid med EU’s forordning for området.

Efter at Transportministeriets jurister har gennemgået åbningsskrivelsen, har ministeren besluttet at ændre bestemmelsen, så kørsel med tomme containere og returemballage godt kan give adgang til cabotagekørsel, hvis der er tale om en reel international transport i forordningens forstand.

 

- EU-Kommissionen har ret i, at vores regler på det punkt har været for vidtgående. Et læs paller kan jo godt være en reel international transport, hvis en dansk virksomhed har købt dem af en producent i udlandet, siger Magnus Heunicke

Øget kontrol

Ministeren lancerer i samme udmelding en række initiativer, der skal bekæmpe ulovlig cabotage-kørsel. Helt konkret sikrer ministeren ekstra tre millioner kroner til politiets Tungvognscenter Syd og Tungvognscenter Øst, som skal kontrollere, at udenlandske lastbiler overholder reglerne.

Desuden vil Magnus Heunicke starte et forprojekt med fotoudstyr med automatisk nummerplade-genkendelse. Formålet med det er at undersøge, om en systematisk registrering af lastbilers nummerplader ved ind- og udkørsel af Danmark kan bidrage til en effektivisering af kontrolindsatsen.

 

- ITD går ind for klare regler og effektiv kontrol, og derfor er vi positive over for ministerens beslut-ninger. Vi ser desuden frem til en snarlig evaluering af den øgede kontrolindsats, som regeringen allerede har iværksat over de seneste to år, siger ITD’s adm. direktør Jacob Chr. Nielsen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com