Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Digitale kørekort er vejen frem

Søgeord:

15. marts 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

632 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD: Åbner for helt nye perspektiver.

ITD glæder sig over, at transportminister Ole Birk Olesen er positivt indstillet over for anvendelse af nye digitale løsninger på kørekortområdet, og at Danmark tænker fremad i forbindelse med digitaliseringsdagsordenen.

 

ITD ser frem til, at mulighederne for at indføre et digitalt kørekort bliver drøftet på EU-niveau.

- Der er mange positive muligheder i det digitale kørekort, og derfor er vi glade for, at transportministeren ser de samme fremtidsperspektiver i det digitale kørekort, som vi i branchen ser, siger Jørn-Henrik Carstens, chefkonsulent i ITD.

 

Jørn-Henrik Carstens sidder som leder af en arbejdsgruppe under EU-Kommissionens Digital Transport and Logistics Forum, hvor der arbejdes med digitaliseringen af transportdokumenter. Her har man netop besluttet at arbejde videre, dels med digitaliseringen af kørekortet og dels med integrationen af uddannelsesbeviser, førerkort og certifikater i ét og samme system, for på sigt at reducere mængden af kort i chaufførens pung til én digital løsning. Derfor falder transportminister Ole Birk Olesens udmelding om, at han vil tage spørgsmålet om digitalt kørekort op i EU, i rigtig god jord hos ITD.

En ændring af det nuværende fysiske kørekort vil kræve en ændring af 3. kørekortdirektiv. Som reglerne er nu, skal kørekort, der udstedes i EU, være baseret på den EU-model, der er fastsat i netop det direktiv. Direktivet fastsætter blandt andet krav til kørekortets fysiske egenskaber og krav til, hvilke teknikker (obligatoriske sikkerhedselementer) og metoder (supplerende sikkerhedselementer) materialet skal være fremstillet af for at beskytte mod forfalskning.

 

- Der er en lang række fordele ved et digitalt kørekort. Et digitalt baseret kørekort vil altid være opdateret og processerne omkring erhvervelse og fornyelse forventes at blive både nemmere og billigere for kørekortindehaveren. Hvis vi så efterfølgende kan integrere chaufførens uddannelsesbeviser, førerkortet til tachografen og øvrige plastikkort i det samme system, vil løsningen for alvor være en stor lettelse for branchen, siger Jørn-Henrik Carstens.

Fra de danske myndigheders side er der generelt et ønske om at skabe mere tidssvarende regler og herunder også en øget digitalisering på blandt andet kørekortområdet. Derfor har Vejtransportrådet også netop nedsat en arbejdsgruppe om digitalisering, der ledes af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. ITD deltager i arbejdsgruppen, og i gruppen er der stort fokus på, at tiltag på området skal harmonere med EU’s bestemmelser. Også internationalt er der i øjeblikket en stor interesse for at gøre kørekortet digitalt. Endvidere forventer EU-Kommissionen at arbejde for et 4. kørekortdirektiv, hvor det kan indgå, at kørekortet digitaliseres. /mb

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com