Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Endelig tunnelgennembrud i Halland

Søgeord:

6. september 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2255 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Efter 21 års boring og pause er der nu to tunneller i Hallandsåsen

Efter 21 års boring og pause er der nu to tunneller i HallandsåsenDen svenske infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd og projektchef for det svenske Trafikverkets Hallandsås-projekt Per Rydberg var til stede, da tunnelboremaskinen Åsa, ved middagstid onsdag, brød igennem på den nordlige side.

 

Dermed er begge tunnelrør til den dobbeltsporede jernbane færdige.

 

Nu mangler blot alle jernbaneinstallationer, inden tunnelen åbner for trafik i 2015.

 

-Vi har taget det afgørende skridt mod at få fjernet Västkustbanans værste flaskehals, siger projektchef Per Rydberg.

Fra 4 til 24 til 24 tog i timen

Den svenske Västkustbanan har dobbeltspor på 85 pct. af strækningen. Projekt Hallandsås betyder også dobbeltspor over den stejle Hallandsås, jernbanens største flaskehals. To 8,7 km. lange tunneller bygges mellem Båstad i nord og Förslöv i syd.

Når dobbeltsporet gennem åsen er færdig, er det muligt at fordoble togenes godsvægt, en forøgelse af antallet af tog fra dagens 4 til 24 i timen. Samtidig bliver det muligt at køre 200 km/t i stedet for blot 80 i dag.

 

-Kapacitetsmæssigt kan man sammenligne det med at gå fra en gammel grusvej til en flersporet motorvej, siger Per Rydberg.

Held med boring efter genstart

Efter at projektet havde været standset siden 1997, genstartede tunnelbyggeriet i 2005 med den specialfremstillede tunnelboremaskine Åsa og Skanska-Vinci som entreprenør.

 

I de to tredjedele af røret som mangler at blive gjort færdigt, har Åsa lagt et betonrør bestående af ca. 40.000 betonelementer.

 

Projektet har også benyttet avanceret fryseteknik og unikke forbehandlingsmetoder for at trænge igennem den ekstreme geologi med fragtmenterede klipper, store vandmængder og højt vandtryk.

−Vi har vist, at det kan lade sig gøre at bygge en tæt og stabil tunnel gennem den komplicerede Hallandsås og samtidig overholde miljøkravene. Vores dygtige og dedikerede medarbejdere får nu den anerkendelse, som de virkelig fortjener, siger Per Rydberg.

 

Arbejdet med jernbanetunnellerne begyndte i 1992 og har således stået på i 21 år.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com