Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Europa kigger på Arktis

Søgeord:

28. april 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

849 gange

Læses i øjeblikket af:

1

EU offentliggør omfattende arktisk strategi.

 

EU’s udenrigsrepræsentant Federica Mogherini offentliggjorde i går EU’s nye strategi for Arktis.

 

Dokumentet indeholder en række initiativer, der skal beskytte det arktiske klima og miljø samt sikre en bæredygtig udvikling i den arktiske region. Derudover har strategien fokus på internationalt samarbejde om arktiske spørgsmål.

 

Velkommen

EU-chef i Danmarks Rederiforening, Simon C. Bergulf, hilser strategien velkommen, men opfordrer samtidig til, at EU ikke modarbejder initiativer i Arktisk Råd og FN’s maritime organisation IMO.

 

-EU’s arktiske strategi er et interessant og bredt initiativ, som er udtryk for et øget europæisk fokus på Arktis. EU skal dog være påpasselig med at iværksætte for mange parallelle initiativer i Arktis, som vil konkurrere med eksisterende og velfungerende fora, som eksempelvis Arktisk Råd, siger Simon C. Bergulf.

Mange initiativer

Den Arktiske strategi indeholder et væld af initiativer til en aktiv rolle for EU i Arktis. Meddelelsen opfordrer blandt andet til at imødegå black carbon og metan-emissioner, men også til at garantere trygge og sikre maritime aktiviteter i Arktis.

 

Fokus er bl.a. på sikkerhedstrusler forbundet med brugen af Nordøstpassagen og det begrænsede søredningsberedskab i regionen. Herudover opfordrer strategien til oprettelsen af et Europæisk Arktisk Forum.

 

Simon C. Bergulf peger på, at arktisk politik og lovgivning så vidt muligt skal formuleres på internationalt niveau og med udgangspunkt i samarbejdet mellem de arktiske stater. EU’s rolle bør derfor primært være at understøtte denne internationale tilgang.

Ret fokus mod merværdi

-IMO og Arktisk Råd har vist deres evne til at drøfte de mange komplekse problemstillinger i Arktis. Derfor bør man fortsat sikre, at internationale regler har prioritet i forhold til regionale regler, som ikke vil kunne håndhæves ligeså effektivt. EU bør i stedet fokusere på de områder, hvor EU virkelig kan give en merværdi. F.eks. inden for støtte til forskning og udvikling samt investeringer i forskellige former for infrastruktur i Arktis, siger han.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com