Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Færre arbejdsskader med Volvo Dynamisk Styring

Søgeord:

19. februar 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2258 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Ifølge en undersøgelse udført af Volvo Trucks har mere end halvdelen af alle lastvognschauffører i Europa problemer med smerter i ryg, nakke og skuldre.

Ifølge en undersøgelse udført af Volvo Trucks har mere end halvdelen af alle lastvognschauffører i Europa problemer med smerter i ryg, nakke og skuldre.Med den nye Volvo Dynamisk Styring er det muligt at styre lastvognen med langt færre kræfter, og det mindsker risikoen for skader på chaufføren.

 

Kendt problem

 

Problemerne med arbejdsskader har været kendt længe.

 

I en undersøgelse af 160 europæiske lastvognschauffører udført af Volvo Trucks havde mere end halvdelen problemer med smerter i ryg, nakke og skuldre. Undersøgelsen blev udført i 2011 og 2012, og størstedelen af deltagerne var mænd, som kørte langturstransport.

 

En anden undersøgelse fra 2011 udført af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur viste, at 54 % af alle kvinder og 37 % af alle mænd i den europæiske transportsektor har muskel- og knogleproblemer, ofte i chaufførens ryg, skuldre og nakke.

Mindre belastning

 

Den nye Volvo Dynamisk Styring betyder en stor reduktion af de ratbevægelser, der ellers kan forekomme på en ujævn vej. Det gør ikke bare styringen nemmere og mere komfortabel – det belaster også muskler og led mindre på langt sigt.

 

Under kørsel på almindelig vej ved lave hastigheder med Volvo Dynamisk Styring skal man bruge cirka 75 % færre kræfter for at dreje rattet. Under kørsel på ujævne veje reducerer systemet rystelser med hele 95-100 %. Kombineret med den automatiske I-Shift-gearkasse betyder det, at belastningen af chaufføren reduceres enormt. Jonas Nordqvist er produkt- og rentabilitetschef hos Volvo Trucks.

 

Svaj

 

– Hvis man ser bort fra alt det, der kan skade chaufføren uden for lastvognen, er den største årsag til arbejdsskader de gentagne bevægelser fra ujævne veje og fra styring og gearskift. Ingen veje er helt jævne, og kroppen ryster i takt med bevægelserne. Det giver overbelastningsskader. Det er det, der inden for ergonomien kaldes RSI (Repetitive Strain Injury): slitage på musklerne, lidt ligesom eksempelvis en tennisalbue.

Det er nøjagtigt det, der sker, når lastvognschauffører får ondt i ryg eller nakke – de sidder stille, men kroppen svajer op og ned. De holder på rattet med en vis kraft, og jo større kraft, jo større er risikoen for skader.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com