Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

FDL: For og imod Patentdomstolen og afgivelse af suverænitet

Søgeord:

22. maj 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2301 gange

Læses i øjeblikket af:

1

FDL-kommentar til folkeafstemningen om dansk tilslutning til EU’s nye Patentdomstol.

FDL-kommentar til folkeafstemningen om dansk tilslutning til EU’s nye Patentdomstol.I takt med at valgdagen nærmer sig, tilspidses debatten. Ikke kun omkring de forskellige kandidater til EU-Parlamentet, men i høj grad også med hensyn til Patentdomstolen, som der virkeligt er delte meningen om. Nogle – især fra den politiske venstrefløj – vender sig stærkt mod Patentdomstolen, mens andre, og ikke mindst den politiske højrefløj, går ud og anbefaler et ja til den stærkt omdebatterede Patentdomstol. Men hver er op og ned i denne sag? Det er svært at drage nogen entydig konklusion på, når der fremdrages eksempler på, at mindre firmaer kan spare rigtigt mange penge, mens andre postulerer, at en Patentdomstol i længden vil være et dyrt bekendtskab for danskerne. Nogle påstår, at det dels vil koste tusinder af arbejdspladser og at retssikkerheden vil være alvorligt truet.

Debatten omkring Patentdomstolen går især på, hvor mange, eller få, danske firmaer, der køber internationale patenter. Folkebevægelsen mod EU hævder frejdigt, at det i virkeligheden kun er ganske få danske virksomheder, som køber de internationale patenter, men som jeg hørte det i radioavisen kl. 08.00 i morges, udtrykte en fynsk virksomhedsejer sig meget positivt om Patentdomstolen. Han fortalte, at det havde kostet ham over tre millioner, og en masse papirbøvl, at få patent på sin ny kaffemaskine, og pointerede, at han, hvis Danmark var med i Patentdomstolen, kunne have sparet mindst et par millioner kroner for et patent, som gjaldt i hele EU. Når man hører så forskellige argumenter, og der ikke rigtigt er nogen, som har lagt konkrete tal frem, er det svært at drage en ordentlig konklusion.

Det kan være svært at finde hoved og hale i den Patentdomstol, og det eneste, den enkelte borger kan gøre, er vel at prøve på at finde svaret hos de folkevalgte, siger kontorleder Jens Groot, da FDL-Nyt bad ham kommentere den noget mudrede debat. Problemet er, at når vi ikke får helt konkrete tal på bordet, kan tilhængere og modstandere argumentere på livet løs uden at vi af den grund bliver klogere. Det, vi i FDL bestemt ikke bryder os om, er at Danmark med et ja til domstolen, vil afgive suverænitet til EU. Det med at afgive suverænitet, har vognmands-branchen mærket alt for meget til, og jeg har forståelse for den skepsis, der har bredt sig. Det er måske på sin plads at understrege, at Danmark ved et nej stadigt er med i den europæiske patentkonvention, og sidder med ved bordet, fastslår Jens Groot.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com