Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Finland vil reducere CO2-udslip via større modulvogntog

Søgeord:

26. november 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2308 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Nyt testforsøg med dobbelt trailervogntog på 80 ton vogntogsvægt og mere end 30 meters længde.

Nyt testforsøg med dobbelt trailervogntog på 80 ton vogntogsvægt og mere end 30 meters længde.Et forsøg med grønne modul-containervogntog, der sigter mod en betydelig reduktion af CO2-udslippet, er netop begyndt i Finland.

 

Landet indførte 1. oktober en ny generel totalvægtgrænse på 76 tons, og det er 19. november fulgt op af Trafi, (Finnish Transport Safety Agency) med en test, der løber over fem år. Testen giver foreløbig tilladelse til anvendelse af såkaldte modulvogntog af typen dobbelttrailer-kombinationer, tilhørende transportfirmaet Speed Oy, på strækningen Vuosaari Havn - Lahti - Vuosaari Havn.

 

Forsøget opererer med en ny model, hvor målet er at reducere udledningen af CO2 med ikke mindre end 40 pct. i forhold til almindelige traditionelle transportformer.

Målet anses for realistisk, fordi modulkombination kan inddeles i to regulære trailerkombinationer på små terminaler.

Mindre tomkørsel

Jukka Rantanen, projektkoordinator og direktør i Ladec Ltd (Lahti Region Development Ltd):

 

- Dette tiltag vil reducere antallet af unødvendige tomme containertransporter. Samtidig reduceres miljøbelastningen, og transporteffektiviteten forbedres, hvilket igen vil forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.

 

Formålet med forsøget er at anvende oplysningerne fra lastvognen til at generere detaljerede oplysninger om brændstoføkonomi, emission og lastbilflådens evne til at anvende biobrændstof.

 

Størrelsen på de grønne modul-containervogntog, der består af en treakslet sættevognstrækker med en tilkoblet treakslet trailer tilkoblet en toakslet dolly, som igen har tilkoblet en treakslet trailer, er en maksimal vogntogsvægt på 80 ton samt en maksimal totallængde på 33,5 meter.

Hverken akseltryk eller manøvreevne afviger fra allerede kendte køretøjer, så det er ikke påkrævet at ændre på veje, udfletninger eller tunneller.

Del af international forskning

En lignende kombination er testet i Sverige, og resultaterne er lovende. Ifølge rapporten 1/2013 fra Nordisk Vägforum er de ekstra lange modulvogntog også en succes set ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt synspunkt, og det har reduceret miljøpåvirkningen pr. transporteret ton-km.

 

Det finske forsøg er knyttet til den internationale forskning og udvikling, og det har været under udvikling i Finland i næsten fire år.

 

Holdet består af Speed Oy, specialist på transport af søfragtscontainere, leverandør af tunge køretøjer og dieselmotorfabrikanten Volvo, Finland Ab, trailerproducenten Närko Oy samt brændstofproducenten Neste Oil Oyj.

Projektet koordineres af Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy, der er ledende i den finske miljøteknologi-gruppe. Ladec er involveret i udviklingen af driftsbetingelserne for logistikvirksomheder og vil forbedre områdets konkurrenceevne.

 

- Lahti-regionen sigter mod at blive den mest miljøeffektive i Finland, så naturligt er Ladec involveret i en udvikling, som tager sigte på at reducere emissionerne, siger adm. direktør Jukka Rantanen.

 

På billedet ses et af de første nye 33,5 meter lange grønne modulvogntog, der kan medføre to 40 fod lange ISO containere eller fire 20 fod lange ISO containere.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com