Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Fokus på højresvingsulykker har effekt

Søgeord:

26. februar 2015  |  

Læst i alt:

712 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Andel af højresvingsulykker næsten halveret i 2014, viser tal fra Vejdirektoratet.

I 2014 blev antallet af højresvingsulykker nærmest halveret. 26 højresvingsulykker er det laveste niveau, siden starten af 2000, hvor Vejdirektoratet begyndte at føre statistik på området.

 

Tallene for 2014 er foreløbige, men godt nyt for de transport- og forbrugerorganisationer samt myndigheder, der igennem de seneste år har arbejdet målrettet på at informere trafikanter og dermed bidraget til at mindske antallet af højresvingsulykker i Danmark

 

-Det er meget positivt og virker som om, at det fokus, der har været på højresvingsulykker i offentligheden, hos vognmændene og hos chaufførerne har en effekt. Men vi skal samtidig huske på, at hver eneste ulykke, der sker på grund af højresvingsulykker, er én for meget. Derfor skal vi fortsat holde fokus og arbejde med at informere og arbejde præventivt for, at det ikke sker, siger chefkonsulent Jørn-Henrik Carstens, i ITD – Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Han glæder sig over, at der ved vedtagelsen af Trafikaftalen i 2014 blev bevilliget 7,5 mio. kr. til en informationspakke. Planen er, at der bliver sammensat en chaufføruddannelsespakke i forbindelse med uddannelse og efteruddannelse af chauffører, en ambassadørmodel hvor chauffører og vognmænd klædes på til at udbrede viden og gode budskaber til kollegerne, og en tv-kampagne rettet mod cyklisterne. Det er vigtigt, at fortsætte informationsstrømmen og selvom statistikken er positiv, må fokus ikke slækkes.

 

Transportbranchen kigger ind ad

Jørn-Henrik Carstens peger også på, at der fortsat er mange områder, hvor man kan sætte ind præventivt for at mindske risikoen for højresvingsulykker. Et af områderne, hvor transportbranchen selv enkelt kan gøre en forskel, er at sikre chaufførens udsyn fra lastbilens førerkabine. ITD har sat fokus på dette tidligere og opfordrer til, at branchen er opmærksomme på unødvendigt ”lir” i førerhuset, der kan spærre for udsynet til trafikken på gaden. Oprydning i førerhusene og fornuftig placering af navigationsskærme, kaffemaskiner mv. er vigtige brikker i indsatsen for at bekæmpe højresvingsulykker. Et andet vigtigt punkt er korrekt indstilling af lastbilens spejle, så det sikres, at de kritiske områder omkring lastbilen er synlige for chaufføren.

- Det afgørende i kampen mod højresvingsulykker er vedvarende information og oplysning målrettet hver enkelt gruppe af trafikanter. Men samtidig skal vi kigge på alle de muligheder, der er for at reducere risikoen for ulykker. At tjekke spejlindstillingen og rydde op i førerhuset er enkle og konkrete tiltag, der kan bidrage til at reducere dette, siger chefkonsulent Jørn-Henrik Carstens.

 

Han peger på, at store mængder pynt i førerhusene kan stride mod færdselslovens § 3 om at være agtpågivende og undgå at udsætte andre for fare. Er udsynet begrænset, risikerer chaufføren bøder eller i grove tilfælde endda en betinget frakendelse af kørekortet.

 

- Vi har sagt det tidligere og herfra skal der igen lyde en stærk opfordring til vores medlemmer og resten af branchen om at kaste et kritisk blik rundt i ruderne. Sikkerheden er og bliver første prioritet for alle professionelle transportører, siger Jørn-Henrik Carstens.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com