Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Folketinget giver grønt lys til Femern

Søgeord:

7. marts 2016  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

640 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Startskud til kontraktforhandling med kattelem.

 

 

Forligskredsen bag Femern Bælt-forbindelsen bestående af regeringen (Venstre), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har fredag den 4. marts 2016 indgået en politisk aftale om det videre forløb for Femern Bælt-projektet.

Aftalen indebærer, at Femern A/S kan forhandle om betingede kontrakter med de foretrukne entreprenører på de fire store anlægsentrepriser.

 

Tysk mistelten

Femern-projektet mangler fortsat tysk myndighedsgodkendelse. Oven i kommer formentlig en eller flere retssager ved tyske domstole, der kan forsinke eller i værste fald forhindre tunnelprojektet helt.

 

Derfor har regeringen og forligspartierne da også søgt at tage den tyske mistelten i ed, ved at gøre kontrakterne med entreprenørerne afhængige af en tysk godkendelse.

» Anlægsarbejdet på sænketunnelprojektet kan ikke igangsættes, før der foreligger en tysk myndighedsgodkendelse. Kontrakterne vil derfor være betingede af, at der foreligger en endelig tysk myndighedsgodkendelse,« hedder det i en pressemeddelelse fra Transport- og Bygningsministeriet.

 

- På grund af forsinkelsen af den tyske myndighedsgodkendelse står vi i en svær situation: Anlægsarbejdet på sænketunnelprojektet kan ikke igangsættes, men vi ønsker at fastholde de gode priser, som Femern A/S modtog i september 2015. Vi har i dag valgt en model for håndtering af kontrakterne, som tager hånd om denne situation på bedst mulig måde. Det er afgørende, at der fremadrettet sættes fuld kraft på den tyske proces og jeg vil fortsat følge udviklingen meget tæt, udtaler transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt (V).

Elektrificering til Rødby

Den politiske aftale omfatter også beslutning om tidsplanen for udbygning af de danske jernbaneanlæg i tilslutning til den faste forbindelse. Tidsplanen indebærer, at jernbanestrækningen Ringsted-Nykøbing Falster vil være udbygget i 2021 og elektrificeret i 2024. Det giver en markant forbedring for de rejsende med tog mellem Nykøbing Falster og hovedstadsområdet.

 

- Vi har samtidig besluttet tidsplanen for udbygningen af jernbanen mellem Ringsted og Rødby. Den nye tidsplan medfører betydelige forbedringer for rejsende med tog mellem Nykøbing Falster og hovedstadsområdet, idet jernbanestrækningen Ringsted–Nykøbing Falster vil være udbygget i 2021 og elektrificeret i 2024. Det forkorter rejsetiden mellem Nykøbing Falster og København markant.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com