Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Fra land til vand:

Søgeord:

14. april 2015  |  

Læst i alt:

1712 gange

Læses i øjeblikket af:

1

169 vindmøllefundamenter løftes af kæmpekran.

Udskibningen af 169 vindmøllefundamenter til to store offshore-projekter i Nordsøen er netop påbegyndt på Aalborg Havn. En ny kæmpekran skal stå for at løfte de op til 500 tons tunge fundamenter til vindmøller ud over kajkanten.

 

I marts måned startede arbejdet med udskibningen af i alt 169 vindmøllefundamenter fra Bladt Industries, der bl.a. skal anvendes til DONG Energy's havmøllepark i Tyskland.Bag lastningen står Bladt Industries og Mammoet Wind, der til projektet har hentet en ny kæmpekran ind.

 

Kranen, der er af mærket Liebherr, blev leveret i december måned og er den største og eneste kran på havnen, der kan håndtere de tunge fundamenter. Ændrede arbejdsgange, hvor kranen placeres på land fremfor på et installationsskib på vand, betyder nemlig, at den vægt, som kranen skal løfte, går fra op til 500 tons til 600 tons.

- Omstændigheder som indsejlingsforhold og beliggenheden af de to offshore-projekter har vist sig at gøre det mere fordelagtigt at stille kranen inde på kaj. Men når vi gør det, kommer der et tillæg i vægt på omkring 20 procent. Det betyder, at vi skal have noget, der kan håndtere den ekstra vægt, og det kan den nye kran, forklarer Claus Toft, Manager, Crane Operations & Engineering i Mammoet Wind.

 

Kæmpekranen har en kapacitet på 1350 tons og får desuden hjælp af en af Mammoet Winds andre store kraner med en kapacitet på 750 tons. Det sker, når fundamenterne vendes fra vandret til lodret position og udstyres med en betonplatform, inden de svinges ud på installationsskibet. Arbejdet med at løfte de 169 fundamenter forventes at blive afsluttet i ultimo 2015.

De store kraner og tunge løft skaber i løbet af de omkring 8 måneder, hvor projektet står på, en stor belastning af havnekajen. Derfor anvendes der til projektet omkring 1200 træmåtter med en bredde på 6 meter, som danner en lang kørebane og fordeler vægten. Samtidig investerer Aalborg Havn løbende i at forstærke kajstrækningerne, så de kan klare den stigende belastning.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com