Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Godstransport på vejene er blevet mere effektiv

Søgeord:

20. december 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

494 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Modulvogntog står for en del af affekten.

Den danske vejgodstransportbranche har i de senere år øget sin effektivitet markant. Det fremgår af Vejdirektoratets rapport ”Statsvejnettet 2016,” der netop er blevet offentliggjort.

 

Her kan man se, at antallet af kørte kilometer med lastbiler på det danske vejnet ligger under niveauet fra før finanskrisen. Ser man alene på de danske lastbiler, der opererer inden for landets grænser, kørte disse ifølge Danmarks Statistik otte procent færre kilometer i 2015 end i 2008.

 

Større godsmængde

Til gengæld er godstransporten målt i antallet af såkaldte tonkilometer - hvor en tonkilometer er lig med et ton gods transporteret en kilometer – steget med 17 procent i forhold til 2008.

 

Eller sagt på en anden måde: De danske lastbiler er blevet betydelig mere effektive.

En af hovedforklaringerne på denne udvikling er, at mange vognmænd er begyndt at køre med de såkaldte modulvogntog, altså de særligt store køretøjer, der kan rumme mere gods end almindelige lastbiler.

Derudover har branchen været hurtig til at drage fordel af de seneste års forhøjelser af den tilladte totalvægt for de store lastbiler. Og så har finanskrisen bevirket at der generelt er sket betydelige effektiviseringer i transportbranchen i de senere år.

 

Effektivt erhverv

-Tallene fortæller historien om en lastbilbranche, der har formået at effektivisere driften betydeligt i de senere år, siger transport- og bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

 

-Man kan i den forbindelse ikke se bort fra betydningen af modulvogntogene. De har tydeligvis gjort branchen i stand til at transportere mere gods rundt på vejene ved hjælp af færre køretøjer, hvilket både kan have økonomiske og miljømæssige fordele.

Bedre muligheder

Og nu er der blevet blev endnu større muligheder for at køre med modulvogntogene. Gennem de seneste år har Vejdirektoratet bygget om og justeret blandt andet sving og rundkørsler på veje over hele landet med det resultat, at vejnettet for modulvogntog i Jylland nu er fuldt udbygget.

 

I transportbranchen glæder man sig over udviklingen.

 

-Det er frem for alt historien om, hvordan effektiviseringer kan nås, når myndigheder og et erhverv går hånd i hånd. Den større effektivitet kommer os alle til gode. Det gælder branchen, erhvervslivet og ikke mindst samfundet, siger branchedirektør Michael Svane, DI Transport.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com