Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Hærvejsmotorvejen giver gevinst

Søgeord:

9. september 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2062 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Gavner samfundsøkonomien.

Den store samfundsgevinst ved en midtjysk parallelmotorvej er allerede velbeskrevet i den seneste rapport fra Vejdirektoratet.

 

Og nu dokumenterer en dugfrisk analyse fra det anerkendte konsulenthus Copenhagen Economics af de såkaldt bredere, økonomiske effekter, at samfundets udbytte i virkeligheden bliver endnu større. Metoden bag beregningerne er anerkendt og udviklet af Copenhagen Economics for Transportministeriet.

 

Udover de traditionelle beregninger af samfundsværdien i bl.a. sparet køretid har Copenhagen Economics analyseret effekten af et mere velfungerende vare- og servicemarked samt gevinsten ved klyngeeffekt.

 

Klyngeeffekten opstår, når virksomheder og arbejdstagere kommer tættere på hinanden – både fysisk og mentalt. Det giver bl.a. øget konkurrence, mere videndeling og et større opland for arbejdskraft, så både ansatte og virksomheder oplever et bedre match til gavn for hele samfundet.

Stor værdi

Denne klyngeeffekt beregner analysen til en ekstra samfundsværdi på 4,7 mia. kr., og dertil kommer 1,7 mia. kr. fra de bredere effekter på vare- og servicemarkederne. Disse økonomiske effekter løfter alt i alt samfundets forrentning af investeringen fra 8,3 til 9,1 pct., hvilket hører til blandt de allerbedste forrentninger i samtlige trafikprojekter, der er i spil for tiden.

 

Interessant for hele landet

-Samfundsrenten ved en parallelmotorvej er i forvejen særdeles flot, og de bredere effekter gør investeringen ekstra interessant for hele landet, siger Poul Andersen, formand for Hærvejskomitéen og medlem af Regionsrådet i Region Syddanmark for Socialdemokraterne.

 

-Rent trafikalt vil den nye motorvej gavne hele Vestdanmark og sikre fremtiden for den jyske transportkorridor i kombination med udvidelserne af E45 på både kort og langt sigt. Det giver plads til fremtidens vækst, som der også lægges vægt på i regeringens nye 2025-plan.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com