Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Industri og eksport løfter væksten

Søgeord:

1. juli 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

585 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Manglende skibs-investeringer giver negativt udslag.

Bruttonationalproduktet (BNP) steg 0,7 procent i første kvartal, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser, viser den nyeste opgørelse fra Danmarks Statistik.

 

BNP-væksten er dermed revideret 0,2 procentpoint op i forhold til tidligere. Den økonomiske fremgang skyldtes især vækst for industrien og vareeksporten. For den indenlandske efterspørgsel bidrog især husholdningernes og det offentliges forbrug positivt til væksten.

 

Der var en mindre vækst i investeringerne, mens især udviklingen i lagrene bidrog negativt til væksten. Baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på BNP-væksten generelt vurderes til ± 0,5 procentpoint.

Faldende skibsinvesteringer

I første kvartal steg de faste bruttoinvesteringer med 0,4 procent. Med en vækst på 4,7 procent var der især fremgang i boliginvesteringerne, mens der var en markant tilbagegang i maskin- og transportmiddelinvesteringerne på 4,2 procent. Dette fald skyldtes en større tilbagegang for transportmidlerne, hvor importen af skibe til investering faldt kraftigt. De samlede faste bruttoinvesteringer steg således 1,9 procent, når der ses bort fra transportmidlerne.

 

Fremgang i vareeksporten

Eksporten steg med 0,7 procent i første kvartal. Denne stigning er drevet af en fremgang i vareeksporten på 1,8 procent, mens tjenesteeksporten faldt med 1,0 procent. Importen er i samme periode uændret. Her har importen af varer udvist et fald på 0,5 procent. Importen af tjenester er steget med 0,8 procent.

Siden første kvartal 2015 har der været tilbagegang i udenrigshandelen med et fald i eksporten på 2,1 procent og et mindre fald i importen på 0,3 procent. Hvis der ses bort fra den kraftige tilbagegang i importen af skibe til investeringer, har der dog været en fremgang i importen svarende til stigningen i den indenlandske efterspørgsel. 

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com