Organisationen foreslår blandt andet etablering af klimafond til luftfarten.
Mens Danmark venter på en strategi for Power-to-X, er andre lande godt i gang. Derfor er det ifølge Dansk Energi nødvendigt, at politikerne sætter initiativer i gang på området nu. Brancheorganisationen peger på fire konkrete tiltag.
14 europæiske lande har udarbejdet en strategi for Power-to-X. Sverige og Storbritannien har én klar lige om lidt. Og flere af landene har lagt milliarder af kroner på bordet i støtte til at realisere ambitionerne.
Derfor anbefaler Dansk Energi, at politikerne sætter fire konkrete tiltag i værk i første halvdel af 2021.
Det første tiltag handler om at fremrykke og afsætte nye støttemidler. Samlet set vurderer Dansk Energi, at der er brug for fire mia. kr. i statsstøtte, hvis de store industrielle projekter skal blive til noget.
Den ene milliard er allerede på plads. Regeringen indgik sidste sommer en aftale med den hollandske regering om, at Holland investerer op til en mia. kr. i Power-to-X i Danmark.
- Det danske erhvervsliv er klar til at investere rigtig store beløb i udvikling af fremtidens grønne brændsler. Mens vi venter på strategien, er der brug for, at regeringen kommer de store danske virksomheder, som har meldt sig på banen, i møde. Der er behov for rammevilkår og risikodeling med det politiske system. Det her er et offentligt-privat partnerskab, siger Lars Aagaard.
Derudover er det afgørende, at Danmark indgår i internationalt Power-to-X samarbejde – den såkaldte IPCEI-proces – hvor EU’s medlemslande samarbejder og skaber fælleseuropæiske værdikædeprojekter. Og så skal der etableres en klimafond til luftfart og afsættes to puljer på tilsammen 200 mio. kr. til at bygge infrastruktur til henholdsvis lastbiler og skibe.
- Danmark har virkelig gode forudsætninger for at bygge en industriel styrkeposition på Power-to-X. Men vi er i starten af en industriel læringskurve. Vi kan ikke forudse alle de problemstillinger, der opstår. Så vi bliver nødt til at rykke nu, have agilitet og justere kursen efterhånden, siger Lars Aagaard.
De fire konkrete tiltag, der bør sættes i gang nu ifølge Dansk Energi, er: fremrykkelse og afsættelse af nye støttemidler, deltagelse i europæiske IPCEI-projekter, byg infrastruktur til lastbiler og skibe samt etablering af klimafond til luftfarten. /anga.