Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Klare fordele med ny belysning

Søgeord:

9. august 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

279 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Vejdirektoratet skifter til LED-belysning langs alle statsveje – til gavn for klima og tryghed.

 

Vejdirektoratet er lige nu i gang med et nationalt, bæredygtigt tiltag, som betyder, at de gamle damplyskilder i lygtepælene langs statsvejene snart er fortid. Styrelsen er således ved at montere nye LED-lamper i lygtepæle i hele landet.

 

LED-teknologien blev første gang taget i brug af Vejdirektoratet i 2013, og siden er næsten 10.000 LED-lamper blevet sat op langs det danske statsvejnet. Den nye belysning sparer blandt andet på energien og giver et bedre lys til gavn for trafikanterne, lyder det fra direktoratet.

 

I år udskiftes yderligere 10.000 lamper til LED, og i de kommende år vil de resterende 8.000 lamper undergå samme forvandling. Det betyder, at de danske statsveje snart vil have fuld LED-belysning på nær et lille antal lamper, der har et helt særligt design.

Ingeniør Thomas Lind Hansen, Vejdirektoratet, siger:

 

- Vejbelysningen er vigtig for trafikanternes sikkerhed, fremkommelighed og tryghed. Vi skal derfor sikre, at vi har den bedst mulige belysning – både hvad angår lysets kvalitet og bæredygtighed. Det, vi gør her, er smart på mange måder. For det første bruger de nye lamper omring 65 procent mindre energi end de gamle. For det andet holder LED-lyskilderne i omkring 25 år, hvor de gamle lyskilder skulle udskiftes hvert sjette år. Vi sparer altså penge både på den daglige drift og i det lange løb. Og så er det jo i den grad en gevinst i forhold til at reducere CO2-udledningen, siger han.

 

På grund af de stigende energipriser vil de nye LED-lamper tjene sig selv hurtigere hjem end først antaget. I 2019 blev tilbagebetalingstiden for projektet beregnet til 12 år, men tager man udgangspunkt i de nuværende elpriser, der er omkring én krone højere per kWh, vil der allerede være overskud på kontoen efter otte år, fremgår det af Vejdirektoratets tal.

Ifølge direktoratet vil trafikanter opleve, at lyset fra de nye LED-lamper er mere hvidt, hvor de gamle med damplyskilder typisk havde et gulligt skær. LED-lamperne er desuden bedre til at gengive farver på trafikanter og køretøjer.

 

I modsætning til de gamle lyskilder indeholder LED-lyskilderne ikke giftige tungmetaller såsom kviksølv, og det er godt for miljøet. Men en af de største fordele ved de 18.000 nye LED-lamper får man at se på energiregningen.

 

- Vi har faktisk en forventning om, at vi kommer til at kunne reducere energiforbruget med 5.400 MWh om året. Det svarer faktisk til det samlede energiforbrug i cirka 1.200 parcelhuse. Når vi er fuldt udrullet, så giver det en CO2-besparelse til gavn for klimaet på omkring 800 ton om året, siger Thomas Lind Hansen.

Opgaven med at køre ud og montere nye lamper var tidligere på året i udbud, hvor opgaven blev tildelt virksomhederne Citelum Denmark, Bravida Danmark, Verdo Teknik og Andel Lumen. I alt er der skrevet kontrakter for cirka 30 mio. kr.

 

De nye, energibesparende LED-lamper bliver sat op langs statens motorveje, rundkørsler, signalregulerede kryds og hovedveje i byer i hele landet.

 

/anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk