Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Monstertruck kører på brint

Søgeord:

11. maj 2022  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

340 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Mineselskabet AngloAmerican indsætter brintdrevet dumper i sværvægtsklassen.

 

Verdens mineindustri har i årevis stået i klimaskammekrogen på grund af råstofsektorens ry for at udlede store mængder CO2. Derfor har mineselskaberne også i stigende grad set på mulighederne for at omlægge produktionen i en mindre CO2-tung retning.

 

Det er baggrunden for at mineselskabet AngloAmerican har anskaffet en brintdrevet dumper som et led i selskabets FutureSmart Mining™ program, der har til formål at udvikle og implementere teknologiske løsninger, der reducerer CO2-udledningen fra udvindingen af mineraler.

Den brintdrevne dumper er sat i drift i en platinmine i Sydafrika.

Brændselsceller

AngloAmerican kalder den nye brintdrevne dumper-løsning nuGen™ Zero Emission Haulage Solution. Det fremgår dog ikke af pressematerialet om råstoffer og andre materialer, der er anvendt til produktionen af dumperen, er sket uden udledning af CO2. Det er næppe tilfældet, men brint erstatter diesel, så er der tale om en væsentlig CO2 reduktion. Og den såkaldte ultra-klasse dumper er faktisk baseret på en dieseldrevet ditto, der er ombygget til at køre på el.

 

NuGen™-dumperen omdanner brinten til el ved hjælp af brændselsceller. Der er tale om en såkaldt hybrid løsning, hvor brændselscellerne leverer omkring halvdelen af den el, som driften af dumperen. Den anden halvdel produceres ved regenerering af bremseenergi, som det også kendes fra eksempelvis personvogne.

El fra brændselscellerne og el fra regenerering af dumperens bremseenergi oplades på et batteri, der fungerer som en energibuffer, der sikrer at der er kræfter nok i forhold til de udsving i energibehovet, der vil være under driften.

Det eneste den enorme dumper udleder er vand.

 

Den brintdrevne dumper har en egenvægt på 220 ton og en nyttelast på 510 ton.

 

AngloAmerican fremhæver brint som er ren og klimavenlig energibærer med næsten uendelige reserver. Mineselskabet har erklæret, at det vil være klimaneutralt i 2040. Men allerede i 2030 skal otte af selskabets miner drives klimaneutralt.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk

Ret cookie-samtykke