Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Nyt værktøj skal belyse CO2-reduktion

Søgeord:

9. marts 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

222 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Vejdirektoratet: Vigtigt skridt i den grønne omstilling for byggesektoren.

 

Vejdirektoratet har udviklet et nyt værktøj, der gør det muligt at analysere konkrete CO2-udledninger i plan-, anlægs- samt drift og vedligeholdelsesfasen for Vejdirektoratets projekter og dermed kaste lys på specifikke muligheder for at nedsætte udledningen.

 

Det skriver Vejdirektoratet.

 

Når man for eksempel bygger en vej, kommer de største klimaaftryk fra jordarbejdet, asfaltarbejdet og beton til broerne under og over vejen.

 

Det nye værktøj giver Vejdirektoratet, entreprenører og producenter mulighed for at regne på CO2-aftrykket fra forskellige muligheder inden for materialevalg og placering af byggeriet, hvad enten det er en vej eller en bro. Dermed kan parterne bag byggeriet vælge de mest klimarigtige løsninger, før byggeprojektet går i gang.

 

Dette gør Vejdirektoratet – og resten af anlægsbranchen – i stand til at tage et vigtigt skridt fremad i arbejdet med at skabe en grøn omstilling i byggesektoren, lyder det.

Transportminister Benny Engelbrecht:

 

- Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget forpligtiget sig på en ambition om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Transportsektoren står for en stor del af udledningen, men CO2 kommer ikke kun fra bilernes udstødningsrør. Der ligger store muligheder i nedbringe klimaaftrykket i de store anlægsprojekter, og med det her værktøj kan vi rent faktisk måle, hvad der er bedst for klimaet og dermed også vælge de mest klimarigtige løsninger fra starten, siger han.

 

Transportministeren suppleres af Vejdirektoratets vejdirektør Jens Holmboe:

 

- Vi har i Vejdirektoratet stor fokus på indsatsen for at gøre bygge- og anlægsprojekterne på transportområdet mere klima- og miljøvenlige, og dette nye redskab er et vigtigt skridt på vejen til at stille præcise og målbare klimakrav til vores samarbejdspartnere på byggeprojekterne, så vi kan få begrænset og nedbragt CO2-udledningen, siger Jens Holmboe.

Helt konkret betyder det nye redskab – der har det tekniske navn VejLCA – at det nu er muligt for Vejdirektoratet at beregne de konkrete klimaaftryk for et byggeprojekt.

 

- Vi er jo vant til at regne på prisen på forskellige løsninger, når vi udarbejder anlægsprojekter med vores samarbejdspartnere. Nu får vi også mulighed for at regne på klimaaftrykket. Det er en rigtig god udvikling, som vil bane vejen for mere miljørigtigt byggeri i fremtiden, siger Jens Holmboe. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk