Konsortium modtager millionstøtte fra EU.
ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy og Element Energy har af Europa-Kommissionens fællesforetagende for brændselsceller og brint 2 (FCH2-JU) fået tildelt 5 mio. euro til at undersøge og afprøve et kombineret vindmølle- og elektrolyse-system, designet til drift på havet.
For at realisere potentialet i brintproduktion på havet er der brug for kompakte elektrolyse-systemer, som både kan holde til det barske miljø til havs og kræver minimal vedligeholdelse, men som samtidig kan levere det omkostnings- og performanceniveau, der skal til, for at kunne producere billig brint. OYSTER-projektet vil være et stort skridt på vejen mod dette mål, lyder det fra parterne.
Projektet er et afgørende første skridt på vejen mod at udvikle kommerciel produktion af brint på havet og vil demonstrere innovative løsninger med et stort potentiale i og uden for Europa.
Projektet starter efter planen i 2021 og løber frem til udgangen af 2024. ITM Power er ansvarlig for at udvikle og teste elektrolyse-systemet, mens Ørsted står for analyse af udrulningen på havet, forundersøgelsen af fremtidige fysiske udrulninger af elektrolyseanlæg på havet og skal støtte ITM Power i arbejdet med at designe og teste elektrolyseanlægget, så det tilpasses det marine miljø. Siemens Gamesa Renewable Energy og Element Energy bidrager med teknisk viden og projektekspertise.
Anders Christian Nordstrøm, vicepræsident og chef for Ørsteds brintaktiviteter:
- For at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi, skal vi elektrificere så meget som muligt. Men i nogle sektorer er det ikke muligt at nedbringe CO2-udledningen ved hjælp af elektrificering, og her kan vedvarende brint komme til at spille en stor rolle. Brintproduktion på havet kan i fremtiden blive en supplerende måde til at føre de store mængder energi, der produceres af havvindmøller, i land. Som verdens største selskab inden for havvind er vi selvfølgelig ivrige efter at opnå en bedre forståelse af, hvad der skal til for at producere vedvarende brint på havet som et potentielt fremtidigt supplement til vores produktion af grøn strøm. Som pionerer inden for havvind ved vi, at det kræver grundige analyser og test, før vi kan anvende nye teknologier på havet, siger Anders Christian Nordstrøm. /anga.