Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Tocifret stigning i grøn eksport

Søgeord:

7. maj 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

242 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Særligt er vindmøller og grønne løsninger populære i udlandet.

 

Danske virksomheder oplevede en solid vækst i eksporten af energiteknologi i 2019. Eksporten voksede med 13,5 procent i forhold til året før, og det er særligt vindmøller og andre grønne løsninger, der er populære i udlandet.

 

Det viser en opgørelse lavet af DI Energi, Dansk Energi, Energistyrelsen, Wind Denmark og Dansk Fjernvarme.

 

Eksporten af de traditionelle energiløsninger har ligget stabilt hen over det seneste år, mens de grønne teknologiløsninger har vundet terræn. Alene sidste år steg eksporten af grønne løsninger med 20 procent, og den udgør nu 72 procent af den samlede eksport af energiteknologi.

 

Det er især eksporten af teknologi til vindmøller, der har drevet væksten. Sidste år eksporterede danske virksomheder vindteknologi og -service for 66,5 mia. kr. Det er næsten 12 mia. kr. mere end året før og det højeste niveau nogensinde. Teknologi til vindmøller udgør 55 procent af den samlede eksport af energiteknologi.

Eksporten er dog steget inden for alle kategorier. Det gælder fjernvarme, bioenergi og anden energiteknologi. Sidstnævnte dækker blandt andet over teknologier til produktion af energi, energibesparende produkter og komponenter.

 

- Klimaudfordringer går ikke over af sig selv, og der er globalt et grundlæggende positivt bundtræk i efterspørgslen efter grønne løsninger. Den aktuelle krise giver derfor endnu mere grund til at investere i grøn omstilling og udvikling af grønne produkter og teknologi som en af vejene til at genvinde vækst og arbejdspladser, der går tabt nu, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

 

Siden 2010 er eksporten steget med 61 procent. Og eksporten af energiteknologi udgør nu 13,5 procent af den samlede danske vareeksport. I 2014 passerede eksporten 100 mia. kr., og det niveau har den holdt lige siden.

60,5 procent af eksporten går til europæiske lande. Tyskland er det vigtigste marked med en eksport på 15,6 mia. kr. Derefter kommer Storbritannien med en eksport på 11,7 mia. kr.

 

En stadig større del af eksporten går dog til lande uden for EU – ikke mindst til USA og Kina. Og det hører med til billedet, at energiteknologi – for eksempel vindmøller eller energibesparende produkter, der bliver produceret i Kina og USA af danske virksomheder - ikke tæller med i statistikken. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk