Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD: Danske biler har det svært mod syd

Søgeord:

23. januar 2014  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2259 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Fra 2008 til 2013 er de danske bilers andel af lastbiltrafikken på den sønderjyske grænse faldet fra 23 til 18 procent.

Fra 2008 til 2013 er de danske bilers andel af lastbiltrafikken på den sønderjyske grænse faldet fra 23 til 18 procent.Men tabet på grænsen mod syd opvejes på grænserne mod nord. De danske lastbilers samlede andel for alle grænseovergange ligger således stabilt på 22 procent – svarende til 2008. Det viser den netop opgjorte årsstatistik for ITD’s grænsetællinger.

Holder fast i godset med udflagede biler

Trods nedgangen i danske nummerplader på den sønderjyske grænse er en stor del af det sydgående gods fortsat på danske hænder.

 

De danske vognmænd holder en andel på 49 procent af kørslerne på den sønderjyske grænse ved at inddrage udflagede biler fra udenlandske datterselskaber i de internationale kørsler syd for Danmark. På den sønderjyske grænse er det 36 procent af de passerende udenlandske lastbiler, der er ejet af danske vognmandsvirksomheder.

- Den relativt lille gruppe af danske vognmandsvirksomheder, der tidligere hed ’eksportvognmænd’ fik liberaliseret deres erhverv på europæisk plan, da EU’s grænser åbnede i 1993. For at kunne klare sig i den åbne konkurrence syd for Danmark, har en del af dem flyttet biler til udlandet og de har også outsourcet dele af deres forretning til udenlandske kolleger, forklarer ITD’s erhvervspolitiske chef Poul Bruun.

 

Især Tyskland, Polen og resten af Østeuropa har været målet for de danske vognmænd, når de har etableret sig udlandet. Det er imidlertid langt fra nogen ny tendens. Antallet af udenlandske lastbiler på danske hænder har ifølge ITD’s opgørelser ligget konstant på godt 3.000 gennem de seneste seks år.

- Udflagningen var et fænomen, der tog fart i årene frem til finanskrisen i 2008. En del af baggrunden var, at det var svært at skaffe chauffører i Danmark. Samtidig blev det naturligt at inddrage chauffører fra udlandet, da nye regler for køre- og hviletid blev en faktor i planlægningen af de lange ture sydpå, siger Poul Bruun.

Ikke kun chaufførjob på spil

De danske vognmænd med udenlandske lastbiler er særligt i de senere år blevet udsat for stigende kritik fra den danske fagbevægelse.

 

- Det er fuldt forståeligt, at det gør ondt på den danske fagbevægelse at se jobbene som eksportchauffør gå til udenlandske chauffører. Men før vi bliver grebet af melankoli over tabte danske chaufførjob, skal vi huske, at udflagningen også har reddet en række danske vognmænd fra helt at blive skubbet ud af det internationale marked af udenlandske konkurrenter, siger Poul Bruun og pointerer:

- Herved er der bevaret og udviklet en række danske arbejdspladser inden for lager, logistik og administration. Givetvis også flere job og til en større skattemæssig værdi end de chaufførjob, der er mistet. Vil vi lave endnu et kæmpe selvmål i den danske branche, så gør vi alt, hvad vi kan i den kommende tid for også at tvinge disse job til udlandet, siger Poul Bruun.

 

Mens de danske biler har tabt fem procentpoint af deres andel på den sønderjyske grænse, er andelen gået tilsvarende frem i trafikken til Norge og Sverige.

 

- Nye vilkår udfordrer os nogle steder, men byder os også nye muligheder andre steder, siger Poul Bruun.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com