Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD fordømmer NOx-svindel

Søgeord:

28. april 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1068 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD tager kraftig afstand fra svindel med AdBlue-systemer.

 

Resultater fra nylige politikontroller i Danmark afslører, at der forekommer snyd med det udstyr, der skal sænke lastbilers udledning af giftige gasser fra dieselforbrænding. Tyske undersøgelser af problemet er nået frem til samme konklusioner.

 

I ITD tager man skarpt afstand fra svindlen og støtter en målrettet kontrolindsats kombineret med hård sanktionering.

 

I Danmark har der indtil nu ikke været en målrettet kontrolindsats fra politiets side over for snyd med det udstyr, der skal sænke lastbilers udledning af giftige gasser fra dieselforbrænding. Man har derfor ikke været bekendt med omfanget af svindlen med de såkaldte AdBlue-systemer. De fleste systemer kræver tilførsel af stoffet AdBlue, som skal omdanne de skadelige NOx-gasser til uskadeligt kvælstof, men nyligt gennemførte kontroller peger i retning af, at bevidst placeret ulovligt udstyr i lastbilernes styresystem gør, at systemet sættes ud af spil.

- Vi tager som organisation for den danske transport- og logistikbranche på det kraftigste afstand fra den svindel med AdBlue-systemer, som er fundet ved politiets kontroller. Branchen har et ansvar for at sikre bæredygtighed, og vi arbejder hver dag for en grønnere transportbranche. Hvis en vognmand bevist forsøger at gå uden om systemet, så er det et decideret skråplan og helt uacceptabelt. Vores klare holdning er, at der skal slås hårdt ned på denne type svindel, uanset hvem det er, der svindler med disse systemer, siger chefkonsulent Jørn-Henrik Carstens.

 

Svindel med udledning af udstødningsforurening straffes i dag med en bøde på omkring 1.000 kroner. Men det skal der strammes op på ifølge Jørn-Henrik Carstens.

- Det må aldrig kunne betale sig at spekulere i omgåelse af eksisterende regler. Derfor skal det kunne mærkes, hvis man tages i at snyde. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bør derfor også sikre, at kontrolindsatsen øges, og at der sanktioneres hårdt på dette område, og jeg ved, de kigger på det netop nu. Det nuværende bødeniveau står slet ikke mål med konsekvensen af svindelen. Bødeniveauet bør derfor vurderes ud fra den økonomiske gevinst, som en omgåelse af gældende regler giver, siger Jørn-Henrik Carstens.

 

ITD opfordrer til en hurtig opfølgning på sagen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com