Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD: Presset marked – men langt fra håbløst

Søgeord:

15. november 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2258 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Kommentar af adm. direktør Jacob Chr. Nielsen, ITD. Kommentar af adm. direktør Jacob Chr. Nielsen, ITD.

ITD har netop gennemført tre velbesøgte vognmandsmøder forskellige steder i landet.

 

Sidste år besluttede vi at åbne vores medlemsmøder for alle interesserede. Og møderne i år bekræfter os igen i, at det er en rigtig beslutning.

 

Debatten - og dermed ITD - får et ekstra skud vitamintilskud ved at få vendt holdninger og synspunkter med folk, der ser ITD udefra såvel som indefra. ITD er jo ikke en lukket klub med snævre interesser, men en organisation for alle med ambitioner og gode ønsker for dansk vejtransport.

Prispres er konkurrence

Mødernes fælles tema var det prispres, som vognmændene ifølge brancheundersøgelser oplever i stigende grad. Men egentlig var der ikke den store uenighed om, at et vist prispres hverken er specielt ondt eller til at afskaffe. Enhedslistens Henning Hyllested sagde det tydeligst i sit indlæg på mødet i Kolding: Pres på priserne er konkurrencens væsen, og det kan og skal vi ikke fjerne.

Hvad vi så stiller op med konkurrencen, og hvordan vi gør den så fair og ordentlig som muligt, har således præget debatterne på møderne.

 

Vi har snakket effektiv kontrol af regler – ingen store uenigheder om at det skal være på plads. Vi har snakket udenlandske chauffører – ingen store uenigheder om, at vi ikke kan lukke for trafikken, men at vi skal sikre chaufførerne ordentlige vilkår. Cabotage – ingen store uenigheder om at vi ikke er klar til at give cabotagekørslen helt fri i Danmark. Infrastruktur – ingen store uenigheder om, at det nuværende motorvejsnet er alt for sårbart og skal udbygges videre i de kommende ti-tyve år.

Læg værdi til grundydelsen

At danske vognmænd også har et stort ansvar for at balancere forretningen mellem økonomiske, sociale og miljømæssige hensyn, er der heller ikke den store uenighed om. Men det er selvfølgelig ikke altid let. Koster det 105 kroner at tjene 100, skal der handles økonomisk ansvarligt. Men det skal hverken gå ud over de ansatte eller over omgivelserne.

Venstres Jess Myrthu afleverede budskabet flot i Aalborg:

 

- Hvis I vil overleve, er I nødt til at tænke på, hvordan I lægger ekstra værdi til jeres grundydelse. Der skal med andre ord hele tiden fantasi, vilje og dygtighed til at drive en god forretning. At det var et levebrød at køre fra A til B med 30 paller i går, gør det ikke nødvendigvis til en god forretning i morgen.

 

Også det er der bred tilslutning til hos vores vognmænd. Flere og flere tænker i forretningsudvikling, specialisering og ekstra ydelser ved siden af den rene vognmandskørsel.

Fem år med uafbrudt fremgang

På møderne brugte jeg en del krudt på at give et faktuelt billede af markedsudviklingen. Det ser nemlig langt fra så sort ud. Finanskrisen skabte et kæmpe dyk fra 2008 til 09. Men at branchen siden har befundet sig i frit fald med et fortsat omsætningstab, er faktuelt forkert.

Vi har snart haft fem år med uafbrudt fremgang i omsætning og indtjening. Kunderne er omkostningsbevidste, og vognmændene effektive og dygtige, og det gør konkurrencen hård og holder et pres gennem hele kæden fra slutkunde til chauffør. Men det er langt fra håbløst.

 

Vognmandsmøderne tegnede for mig et billede af en branche, der er klar til at se fremad. Jeg sporer stor vilje til at tage konkurrencen op og til at løse branchens reelle problemer. Og jeg fornemmer samtidig en tiltagende træthed af de negative debatter, som fylder, men ikke fører nogle vegne.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com