Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD: Transportsektoren kan og vil spare CO2

Søgeord:

14. august 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2368 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Betryggende signaler i regeringens klimaudspil, vurderer brancheorganisationen ITD.

Betryggende signaler i regeringens klimaudspil, vurderer brancheorganisationen ITD.- Dansk vejtransport kan og vil bidrage til at reducere udslippene af drivhusgasser. Men det skal ske via effektiviseringer, der gør os i stand til at flytte mere gods med den samme liter diesel. Afgifter, der bremser lastbiltransporten, fungerer som en direkte bremse for økonomien og væksten og vil koste arbejdspladser, lyder udmeldingen fra ITD’s adm. direktør Jacob Chr. Nielsen, efter at regeringen har offentliggjort sit klimaudspil.

 

Udspillet skal levere de sidste CO2 reduktioner, som gør, at Danmark kan leve op til det overordnede mål om at nedbringe Danmarks samlede CO2 udslip med 40 procent frem mod 2020.

 

Hos ITD er der opbakning til de overordnede linjer i regeringens klima-tilgang. Regeringen lægger vægt på, at nye klima-tiltag skal tage hensyn til dansk konkurrenceevne og jobskabelse, samtidig med at de mest omkostningseffektive tiltag skal foretrækkes.

- De foreløbige signaler er positive og beroligende i forhold til, hvad man kunne frygte på forhånd. Det er logisk at gå efter de lavt hængende frugter, hvor effektiviseringer og bedre økonomi går hånd i hånd. Dem er der masser af på transportområdet, siger Jacob Chr. Nielsen.

Nytænkning giver resultater

Regeringens såkaldte virkemiddelskatalog indeholder blandt andet forslag om en forsøgspulje til energieffektive transportløsninger, samt støtte til forsøg med varedistribution uden for myldretiderne.

 

- Sådanne tiltag vil medvirke til at vride ekstra effektivitet ud af transportkæderne, og det er helt i tråd med tankegangen i erhvervet. Erfaringerne viser, at de positive resultater kommer, når vi giver plads til nytænkningen, siger Jacob Chr. Nielsen.

Han peger på modulvogntog og øgede vægtgrænser for lastbiler som to gode eksempler på, at nytænkende politikere og branchefolk allerede har formået at levere konkrete effektiviseringer, som både hjælper samfundets CO2-regnskab og vognmændenes egen bundlinje.

 

I ITD ser man ligeledes positivt på planerne om at fremme 2. generations bio-brændstoffer og om at slå et slag for energivenlig køre-teknik på vejene.

Jernbane må vente

Godstransport på jernbanerne spiller ikke nogen rolle i regeringens klimaplan, og det er der en grund til.

 

- Udfordringerne i at øge kapaciteten og konkurrenceevnen for jernbanerne kan vi ikke løse frem mod 2020. Det kræver mere langsigtet tænkning. Men at det er et mål, som vejtransporten bakker op om, skal der ikke herske tvivl om. Det er ikke et spørgsmål om enten eller. På sigt skal vi have mere gods over på jernbanerne, alene fordi godsmængderne bliver ved med at stige. Det kan vejene ikke håndtere alene, slutter Jacob Chr. Nielsen.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com