Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

ITD undersøger PostNord-aftale

Søgeord:

23. oktober 2017  |  

Af Lars Myrup Lassen

Læst i alt:

476 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD: Kritisabelt milliardindskud i PostNord løser ingen problemer på den lange bane.

 

Aftalen mellem den danske og svenske stat om PostNord er i dag faldet på plads. I alt tilføres 2,2 mia. svenske kroner, hvoraf Danmark finansierer 1,8 mia. svenske kroner. ITD er stærkt kritiske overfor aftalen. Det er en kortsigtet hovsaløsning, som på ingen måde løser udfordringerne med, at en statsejet virksomhed går i direkte og unfair konkurrence mod private danske transport- og logistikvirksomheder.

 

Den danske og svenske stat er i dag blevet enige om en finansiel redning af PostNord. For ITD har det været afgørende, at aftalen sikrer, at den del af PostNords forretning, der går i direkte og unfair konkurrence med private transport- og logistikvirksomheder, afvikles så hurtigt som muligt. Det sikrer aftalen ikke.

- Det er en hovsaløsning, som på ingen måde er fremtidssikret. Man har villet redde stumperne af PostNord her og nu, og man forholder sig ikke realistisk til PostNords fremtidige forretningsmodel. Regeringen siger selv, at statsejede virksomheder ikke skal udkonkurrere private virksomheder. Nu giver de los for, at PostNord med skattekroner i ryggen fortsat kan gå i direkte konkurrence med danske transport- og logistikvirksomheder, siger public affairs chef Karen Roiy.

 

ITD havde som minimum forventet, at regeringen i deres udspil ville have klargjort udsigten til en fremtidig privatisering, når det er åbenlyst, at der ikke er et fremtidigt forretningsgrundlag for et statsejet selskab.

 

- Udspillet kan tolkes som, at staten nu gør PostNord salgsklar. En salgsmodning med en efterfølgende privatisering vil dog tage årevis at gennemføre, og i de år kan vi risikere, at mange private aktører må dreje nøglen om som følge af konkurrenceudsættelsen fra PostNord. En statslig aktør har intet at gøre på det private pakke- og stykgodsmarked. Derfor vil vi fortsat arbejde på en hurtig afvikling af PostNord som statsejet selskab. Vi er stærkt utilfredse med, at PostNord nu har fået en blåstempling for deres planer om at blive Nordens største logistikudbyder, siger Karen Roiy.

ITD går nu i gang med at kulegrave finansieringsplanerne for at sikre, at de mange mio. kroner ikke skydes ind i aktiviteter, der udkonkurrerer private virksomheder. ITD er i dialog med egne advokater om at undersøge, hvorvidt der er tale om en ulovlig statsstøttesag.

 

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com