Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Klarhed om udstationering

Søgeord:

19. oktober 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

383 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD ønsker klare og håndterbare udstationeringsregler for transporten.

I EU er der uenighed om, hvorvidt mindsteløn for chauffører skal behandles som en sektorspecifik lovgivning for transportsektoren i EU’s vejpakke eller under EU’s fælles regler for udstationering. ITD arbejder hårdt for at sikre klare regler, som kan kontrolleres og håndhæves.

 

EU-landenes beskæftigelsesministre skal på ministerrådsmødet den 23. oktober behandle udstationeringsdirektivet, som dækker lov om mindstelønninger ved udstationeringer i andre lande. Den seneste udvikling er, at flere EU-lande ønsker, at mindsteløn i vejtransportsektoren skal indgå i EU’s overordnede regler for udstationering. Oprindeligt var tanken, at mindsteløn for transport skulle behandles i EU’s vejpakke, der blev fremlagt i maj 2017. Vejpakken indeholder et forslag til en fælles sektorspecifik EU-lovgivning for vejtransportområdet.

 

- Hvis mindstelønskravet bliver en del af EU’s overordnede regler for udstationering, betyder det, at regler for udstationering i transportsektoren kan være lige om hjørnet. Det betyder samtidig, at reglerne efterfølgende kan være meget svære at ændre. ITD arbejder hårdt for at sikre klare regler, som kan kontrolleres og håndhæves. Det tror vi bedst lykkes ved at mindsteløn for transport behandles sektorspecifikt som led i vejpakken. Transportsektoren er kompleks og kræver derfor separat lovgivning, siger Emma Hadrovic, politisk konsulent i ITD.

Dur ikke til transport

ITD arbejder for en sektorspecifik model for udstationering/mindsteløn, hvor al international grænseoverskridende transport er undtaget. Mindstelønsregler skal derfor udelukkende finde anvendelse på al national transport. Det vil sige cabotage og kombineret transport, hvor læsse- eller lossested på vejstrækningen er beliggende i samme land som lastehavn/indladningsbanegård eller lossehavn/udladningsbanegård.

 

- Eksportchauffører er ikke udstationerede arbejdstagere, og international transport bør ikke anses for udstationering. Transportmønstret ændrer sig hastigt, og international transport udføres naturligt på tværs af flere landegrænser på daglig basis. Derudover har det stor betydning for ITD, at reglerne kan kontrolleres og håndhæves, siger Emma Hadrovic og fortsætter:

 

- Vi arbejder hårdt for at sikre bedre kontrol og håndhævelse af reglerne inden for transportsektoren i Europa. Det har vi behov for – og det kræver klare regler. Det mener vi, at vores sektorspecifikke model, som klart skelner mellem national og international transport, kan bidrage til.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har indhentet det danske mandat til håndtering af transportsektoren i forhandlingerne om det overordnede udstationeringsdirektiv på Europaudvalgsmødet fredag den 13. oktober. ITD har været i tæt kontakt med de relevante og følger sagen tæt.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com