Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Lad lastbilerne vise vejen frem

Søgeord:

7. november 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

677 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Danmark skal med i front.

Kommentar af Poul Bruun, innovationschef i ITD, og Jørn-Henrik Carstens, chefkonsulent i ITD:

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har sendt et lovforslag i høring om test af selvkørende biler i Danmark. Et vigtigt skridt for Danmark og et godt bevis på at automatiserede og selvkørende køretøjer er fremtiden for transportbranchen.

 

Transport- og logistiksektoren er et godt sted at starte test af selvkørende enheder. Hvad enten vi taler lager, havn eller køretøj, så er alle områder godt på vej i automatiseringens tegn. Transportbranchens mange typer af transporter er en fordel, fordi man har mulighed for at teste såvel de store overordnede linjer i transportkæden ned til den enkelte specifikke transporttype som affaldsindsamling eller krantransporter. Det er derfor oplagt, at både danske transport- og logistikvirksomheder og leverandører af udstyr og systemer viser interesse for og får mulighed for at udvikle og teste anvendelsesmuligheder i praksis.

Men Danmark og den danske transportsektor skal også turde stile højere end blot at automatisere bilparken. Stadig større mængder data vil blive analyseret og anvendt til at optimere de mange tusinde daglige transporter, der foregår på danske og udenlandske veje. De virksomheder, der arbejder målrettet med data og dataindfangelse, vil kunne styrke og effektivisere deres forretninger til gavn for deres kunder, væksten, trafiksikkerheden og miljøet.

 

Vi skal derfor være på forkant og bane vejen for, at de danske transport- og logistikvirksomheder i lighed med deres udenlandske kollegaer kan udnytte de nye digitale teknologier og få del i det marked, der udvikler sig eksplosivt netop nu. Det kræver, at Danmark tester automatisering og digitalisering af transportområdet, fordi det vil kunne bidrage stærkt til at give Danmark et forspring i den stadig hårdere konkurrence på de europæiske veje.

En vigtig forudsætning for dette er, at vi sammen med de danske myndigheder får skabt de lovmæssige rammer, så danske transportvirksomheder og potentielle teknologi- og systemleverandører kan teste ”i marken” og får testet automatiseringen og digitaliseringen af sektoren af. Her er myndighedernes rolle og vilje til at ændre billedet af Transport-Danmark helt central. Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har taget et vigtigt første skridt i denne henseende.

 

Et ”testlaboratorium” for automatiserede køretøjer stiller også krav til en visionær tilgang til udbygningen af vejinfrastrukturen. For den digitale infrastruktur vil i stadig større målestok skulle følges hånd i hånd med udbygningen af den nuværende vejinfrastruktur. Det bør man tage med i sine overvejelser.

Som branche er det vores opgave at få hele branchen med og gribe fremtidens muligheder. Derfor står vi i transport- og logistikbranchen bag Danmarks ambition om at teste og udvikle selvkørende teknologier i Danmark, der kan vise os vejen frem og fortsat holde Danmark kørende.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com