Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Minister: Danmark skal tiltræde konvention

Søgeord:

24. januar 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

499 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Miljørigtig ophugning er nødvendig.

Det har taget lang tid, men nu er Danmark på tærsklen til at tiltræde Hong Kong-konventionen, der på globalt plan skal sikre, at mennesker og miljø bliver bedre beskyttet, når skibe ophugges.

 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har fremsat et lovforslag om tiltrædelse.

 

-Skiftende regeringer har arbejdet for det her, siden Hong Kong-konventionen blev til i 2009. Det er et juridisk komplekst område, og vi har ventet på EU noget af vejen, så jeg er glad for, at vi nu endeligt er på nippet til at tiltræde. Udtjente skibe indeholder typisk farligt affald, og de skal ophugges under forsvarlige forhold, og skibsfart er en global industri, hvor der er brug for fælles internationale regler. Med Danmarks tiltrædelse sender vi et stærkt signal til andre lande, om at det er vigtigt at prioritere forsvarlig ophugning af skibe. Jo flere lande, der tiltræder, jo hurtigere kan konventionen træde i kraft, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

 

På verdensplan bliver ca. 1.000 handelsskibe hvert år hugget op, og værdifulde materialer som stål bliver brugt igen. Langt de fleste skibe sendes til Asien og bliver ophugget under uordnede forhold i f.eks. Bangladesh.

Rederier er ombord

Danskopererede skibe bliver typisk ophugget på værfter i Indien, Kina og Tyrkiet, men også en lille del i Danmark.

 

Ifølge Danmarks Rederiforening sendes i alt ca. 10 danske skibe til ophugning om året, og Rederiforeningen ser frem til, at Danmark tiltræder Hong Kong-konventionen.

 

-Det er rigtig positivt. Omkring 70 procent af verdens skibsophugning foregår i tredjeverdenslande, og globale regler er afgørende for at sikre, at det sker på en forsvarlig måde. Vi skal derfor presse på for at flere lande følger trop, så konventionen kan træde endeligt i kraft. Det er nødvendigt for at forbedre forholdene globalt. Indtil det sker, opfordrer vi alle vores rederier til frivilligt at overholde kravene i konventionen, siger adm. direktør i Danmarks Rederiforening Anne H. Steffensen.

Hvis lovforslaget vedtages, forventer regeringen, at Danmark kan tiltræde konventionen i løbet af foråret.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com