Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

- Finanslovsforslaget mangler klimafokus

Søgeord:

2. september 2020  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

214 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Klimaet er efterladt på perronen, mener Dansk Energi.

 

Klimaet er efterladt på perronen i regeringens udspil til finansloven for 2021. Det bekymrer Dansk Energi, der peger på, at klimaindsatsen haster og ikke venter på nogen – coronakrise eller ej.

 

Regeringens bud på en finanslov for 2021 så nyligt dagens lys ved en præsentation i Finansministeriet. I kølvandet på foråret og sommerens nedlukning på grund af coronakrisen var der lagt op til dystre udsigter for dansk økonomi. Budskabet fra finansminister Nicolai Wammen var da også, at væksten kommer til at falde, og at der i finanslovforslaget ikke er reserveret midler til klimaområdet.

 

Administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, ærgrer sig over, at regeringen ikke prioriterer midler på finansloven til at sætte gang i samfundet igen gennem grønne investeringer.

- Den grønne omstilling kræver store beslutninger og store indsatser på alle niveauer - og det haster. Derfor er det ærgerligt, at regeringen ikke prioriterer en reserve til klimaet i sit udspil, siger han.

 

Der er i forslaget afsat en ramme på 1,5 mia. kr. at forhandle indenfor. Det er slet ikke nok, mener Lars Aagaard, set i lyset af, at der i efteråret skal indgås en række klimaaftaler, blandt andet en langsigtet grøn skattereform, der skal guide forbrugerne væk fra fossile brændsler og fossile biler. Det vil få konsekvenser for det fremtidige råderum:

 

- Det duer ikke, at klimaet ikke har fået sin egen reserve på statens budget. Der ligger meget store opgaver foran os. Bilbeskatningen skal gøres grøn, indtægterne fra energibeskatningen falder, når fossil energi udfases, og en CO2-afgift kan ikke erstatte de indtægter, som forsvinder. Landbruget skal have en hjælpende hånd, ny teknologi og nye grønne brændsler skal udvikles, vores energiinfrastruktur skal udbygges. Uden vilje til prioritering af klima på statens budget når vi ikke i mål. Pengene er for små og perspektivet for kort i det forslag, som regeringen har lagt frem, siger Lars Aagaard.

Hos Dansk Energi har man forståelse for, at finanslovsforslaget rummer en corona-pulje på 9 mia. kr. i lyset af den økonomiske situation.

 

- Men man bør i tillæg til corona-puljen aftale at eventuelle ubrugte midler overføres til yderligere tiltag, der kan hjælpe os til at nå i mål med klimaambitionerne for 2030. /anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk