Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Hirtshals som containerhavn?

Søgeord:

1. november 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

257 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Mulighederne bliver næppe større for at beslutte en lille containerhavn i Hirtshals, lyder det fra byrådskandidat og tidligere Mærsk-kommunikationschef Erik Høgh-Sørensen.

 

Kommentar af Erik Høgh-Sørensen, kommunalvalgskandidat i Hjørring Kommune (DF), medlem af Regionsrådet og tidligere kommunikationschef i Mærsk-MCI.

 

”Det seneste års enorme forsinkelser i store containerhavne som Hamborg, Rotterdam og Felixstowe er en gylden chance for Hirtshals, hvis de kommende regions- og byrådspolitikere formår at gennemføre en hurtig havneudvidelse.

 

Chancen for at bygge en lille containerhavn i Hirtshals har næppe nogensinde været større, især hvis vi samtidig får gang i byens ubrugte tog-godsterminal. Så vil rederier efterspørge den klimarigtige kombination af skibs- og togfragt til Centraleuropa.

 

Frem for alt må vi undgå en lang og opslidende vindmølledebat om området øst for Hirtshals havn. Vindmølleindtægter bør ikke være altafgørende, og finansieringen kan i stedet komme fra låntagning, fordi renten endnu er lav, samt fra investorer og virksomheder med ekspertise i havnedrift.

Forretningsmodellen virker åbenlys lige nu (men det kan ændre sig). Ifølge Journal of Commerce var rederiernes spot-rater til og fra Kina i juni 2021 vokset over 600 procent i forhold til 2019. Kaos i storhavnene får disse prisstigninger til at forplante sig.

 

Derfor søger shippingindustrien alternative logistikkæder, og Hirtshals ligger geografisk perfekt. Indsejlingen er nem, og hvis havnedybden udvides til 13 meter, vil Panamax-skibe kunne anløbe uden at skulle runde Skagen. Det sparer tid og brændstof.

 

De nuværende planer for Hirtshals Havn er udmærkede. Der tænkes i grøn energi, brint og færgedrift. Men planerne bør suppleres med et stærkt fiskeri og containerdrift i mindre skala. Jo flere indtægtsmuligheder, desto mere stabil havnevirksomhed i Hirtshals.

Det er derfor oplagt at tilnærme sig Mærsks havnedivision, APMT, eller tidligere medarbejdere herfra, som er blandt verdens førende eksperter.

 

Vi bør også sondere muligheden for et samarbejde mellem Hirtshals, Aalborg, Frederikshavns offshore, og Skagens fiskeri, fordi et samlet Nordjylland vil stå stærkere i en global konkurrence.

 

Vi ved, at et endnu stærkere erhvervsliv er nøglen til velfærd, og derfor må den fastlåste debat om vindmøller parkeres. Ellers risikerer striden at spænde ben for selve udvidelsen af Hirtshals Havn”.

 

/anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk