Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Lad os løfte i flok om alt det vi kan blive enige om

Søgeord:

2. september 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

298 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Kommentar af Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark.

 

”Klimapanelets seneste rapport var dyster læsning. Ligesom under coronakrisen kræver klimakrisen konkrete løsninger, tillid og samarbejde. Der er teknologiske løsninger på både den lette og den tunge transport, der kan få os i mål. Opgaven er at få gjort de grønne visioner til hverdag.

 

Sundhedsminister Magnus Heunicke erklærede for nyligt, at den nuværende kategorisering af Covid-19 som en samfundskritisk sygdom ophører den 10. september 2021. Det skyldes en solid epidemikontrol og selvfølgelig den meget høje vaccinationstilslutning blandt danskerne.

 

Vi har noget unikt og værdifuldt i Danmark med et samfund præget af stor tillid til myndigheder og hinanden, og den har indtil nu hjulpet os godt igennem coronakrisen.

 

Og den tillid skal for alvor i spil også i forhold til klimakrisen! Den nye rapport fra FN’s klimapanel er endnu en påmindelse om, at vi skal handle hurtigt og markant. Danmark kan naturligvis hverken løse coronaepidemien eller klimakrisen alene. Men vi både kan og skal bidrage betydeligt.

Også på transport- og klimaområdet er der en grundlæggende tillid mellem virksomheder, erhvervsorganisationer, grønne organisationer og politiske partier på trods af intern konkurrence om medlemmer og dagsorden. Det er nu, at vi for alvor skal lægge ”fnidder” og automatreaktioner til side og løfte i flok om alt det, vi kan blive enige om. I Danmark er det nemlig ikke så lidt.

 

I Drivkraft Danmark har vi allerede i praksis set, at det kan lade sig gøre. I Klimapartnerskabet for tung landtransport blev der diskuteret åbent, respektfuldt og samarbejdet på kryds og tværs – blandt andet om CO2-fortrængningskrav, som blev et af hovedforslagene i rapporten: Her stod for eksempel Rådet for Grøn Omstilling, Brintbranchen, Biogasbranchen, Dansk Erhverv, Dansk Energi og ITD bag.

Det er helt afgørende, at vi i de kommende år fortsætter med at samarbejde om at reducere udledningerne i både persontransporten og i den tunge transport. Heldigvis har vi allerede en række teknologier, der kan hjælpe os på vej, hvis vi opstiller de rigtige rammebetingelser og får markedet i spil.

 

Når det gælder persontransporten, ligger løsningen lige for. Bilproducenterne lancerer i dag den ene elbil efter den anden, og salget er støt stigende herhjemme og i udlandet. Samtidig melder flere og flere aktører sig på banen med ladeløsninger for enhver smag. Med ordentlige konkurrencevilkår og flere attraktive elbiler i alle prisklasser tyder meget på, at der i 2030 vil være betydeligt flere end en million grønne biler på de danske veje.

Ser vi på den tunge transport, er udfordringen langt større. Her er der ikke én oplagt løsning. Lasbilsproducenterne tror på el og brint på den lange bane. Det kræver dog fortsat teknologiudvikling og ikke mindst udskiftning af bilflåden. Derfor er det afgørende, at der også er andre teknologier, der kan levere reduktioner i den tunge transport, inden de nye teknologier tager helt over. Her skal CO2-fortrængningskrav sikre, at markedet leverer de ønskede CO2-reduktioner frem mod 2030 med hjælp fra forskellige teknologier som biogas og biobrændstoffer, og naturligvis også Power-to-X (PtX) på lidt længere sigt.

 

Så der er ovenpå Klimapanelets dystre forudsigelser heldigvis mange teknologiske løsninger, der kan reducere transportens CO2-udledning, hvis vi løfter i flok. Vi er klar til at samarbejde med alle, og vores medlemsvirksomheder klar til at få energien det sidste stykke ud til slutbrugerne, om det er el i biler eller grønne brændstoffer i lastbiler, fly og skibe. Opgaven er at få gjort de grønne visioner til hverdag”.

/anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk