Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Mange SMV’er nøler med den grønne omstilling

Søgeord:

14. juni 2022  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

168 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Tvivlerne skal i gang nu, mener erhvervsorganisation.

 

En stor gruppe SMV’er er stadig ikke kommet i gang med den grønne omstilling, viser nye tal fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel. Tvivlerne skal i gang nu, for fremtidens forretning og robusthed ligger i grøn omstilling og digitalisering, lyder det fra bestyrelsesformand Christian Motzfeldt.

 

Jo mindre, jo værre

Hver fjerde SMV finder ikke grøn omstilling relevant at arbejde med, og jo færre ansatte, en SMV har, jo mindre arbejder den med grøn omstilling. Billedet er det samme inden for digitalisering og automatisering: De største SMV’er går forrest, mens virksomheder med under ti ansatte hænger i bremsen.

 

Sådan ser det grønne og digitale landskab ud i landets SMV’er i marts 2022, viser en måling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel, som knap 2.600 SMV’er har deltaget i.

Data fra panelet viser både positive og negative tendenser:

 

Godt hver sjette SMV arbejder strategisk med grøn omstilling og cirkulær økonomi i ”meget høj grad/høj grad”, og 4 ud af 10 gør det i ”nogen grad”. Mange virksomheder ser et stort forretningsmæssigt potentiale i området, mest udtalt i SMV’er med over 50 ansatte.

 

Men den store gruppe af SMV’er, som ikke finder grøn omstilling og cirkulær økonomi relevant for virksomheden, udgør stadig en fjerdedel af SMV’erne. Hver syvende SMV bruger faktisk slet ikke tid på grøn omstilling. På ingen af disse områder har niveauet ændret sig siden målingen i efteråret 2021.

Erhvervsfremmebestyrelse: Vi skal have flere med

De nye data får formanden for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Christian Motzfeldt, til at komme med en kraftig opfordring:

 

- Vi lever i en tid med krig i Ukraine, usikre forsyningslinjer, tårnhøje energipriser, stigende inflation og en forbrugertillid, der har nået et historisk lavpunkt. Med den stigende usikkerhed bliver grøn og digital omstilling endnu vigtigere for danske virksomheder. Grøn omstilling kan gøre virksomhederne mindre afhængige af globale forsyningskæder, og digitalisering kan skabe øget robusthed og højere produktivitet. Mange SMV’er er allerede i gang, men det er afgørende, at vi får endnu flere SMV’er med, så de bliver mere robuste og står stærkere i fremtidens konkurrence.

 

Blandt de digitaliserede SMV’er benytter hver anden SMV sig af grundlæggende digitale teknologier som cloud computing, lagring i ”skyen”. Hver tredje har indført online-software, for eksempel til styring af virksomhedens ressourcer. Kun en lille andel af SMV’erne har indført avancerede digitale teknologier som fysiske robotter, sensorer, Big Data og kunstig intelligens.

Fleming Frederiksen, direktør i Svend Frederiksen Maskinfabrik og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, siger:

 

- Det er bekymrende, at grøn og digital omstilling ikke anses for vigtigt i så mange SMV’er, for det er det. Lad mig give et eksempel: Alle virksomheder skal fra årsskiftet arkivere alle bilag elektronisk, men mange SMV’er arbejder stadig med manuelt eller delvist manuelt bogholderi. For de virksomheder er det afgørende at komme i gang med digitalisering, og derfor er det vigtigt, at vi helt ude i virksomhederne lykkes med at forklare, at grøn og digital omstilling ikke alene er et kæmpe forretningsmæssigt potentiale, men på flere og flere områder også bliver et vilkår for at drive virksomhed.

/anga.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk