Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Vejen blev Årets Transportkommune

Søgeord:

9. oktober 2019  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

555 gange

Læses i øjeblikket af:

1

ITD hædrer for første gang transportvenlige kommuner.

 

ITD har for første gang uddelt prisen som Årets Transportkommune på et netop afholdt medlemsmøde i Middelfart.

 

Det er første gang, ITD kårer den kommune i landet, der gør mest for vejgodstransporten. Kåringen af Årets Transportkommune skal sætte fokus på, at gode kommunale rammevilkår for vejgodstransporten er med til at skabe vækst og velstand for hele landet. Samtidig håber ITD, at initiativet kan være en invitation til en dialog med politikere og embedsmænd i kommunerne, om fremtidens transportforhold.

 

- Vi har brug for at sætte gode forhold for vejgodstransporten på den kommunale dagsorden. Det tror vi, at kåringen af Årets Transportkommune kan hjælpe til med. Ved at fejre de kommuner, der gør det godt, kan de være til inspiration for andre kommuner. Og samtidig kan den samlede undersøgelse, der ligger til grund for kåringen, også åbne en dør for en tættere dialog med kommunerne, siger ITD’s formand Christian Sørensen Madsen om initiativet.

Kåringen sker på baggrund af en undersøgelse af blandt andet kommunernes investering i det lokale vejnet, lokale faciliteter som for eksempel parkering og rastepladser, veje til modulvogntog, grønne tiltag, regulering af parkering og adgang til erhvervsområder samt tilstedeværelsen af strategier for udvikling af transportområdet og hensyn til erhvervet i lokalplaner. Alle områder hvor Vejen Kommune scorer højt.

 

- Vi har gennem mange år aktivt prioriteret at skabe gode forhold for vejgodstransporten i Vejen Kommune. Dels fordi ordentlige tilkørselsforhold for lastbiler er vigtigt for hele erhvervsudviklingen i kommunen. Og dels fordi transporterhvervet i sig selv er en væsentlig kilde til arbejdspladser i kommunen - med mere end 2000 arbejdspladser, siger borgmester i Vejen Kommune, Egon Fræhr.

Vejen Kommune scorede blandt andet højt i undersøgelsen, fordi de har gjort en ekstra indsats for at skabe gode forhold og faciliteter for den tunge trafik på det lokale vejnet. Blandt andet i form af adgang til rastepladser med mulighed for overnatning og toiletfaciliteter, god fremkommelighed for modulvogntog, medfinansiering af vejprojekter sammen med Vejdirektoratet og deling af data til trafikinformation.

 

Borgmesteren var særligt glad for, at kåringen blandt andet blev givet for de store investeringer kommunen har gjort for at forbedre til- og afkørselsforhold til motorvej E20, som er livsnerven for meget af erhvervslivet i kommunen.

 

- Byrådet har i mange år prioriteret at investere i vejudbygninger, så modulvogntogene kan komme let til vores erhvervsområder. Vi var en af de første kommuner i landet, hvor det var muligt. Investeringer i infrastruktur står fortsat højt på vores dagsorden, fortæller Egon Fræhr.

- Vi håber, at Vejen kommune kan være et forbillede og inspirere andre kommuner til at sætte gode vilkår for vejgodstrafikken på dagsordenen ude i lokalområderne. Så vi på sigt kan få skabt gode vejforhold og faciliteter for lastbilerne, der sikrer en smidig lastbilstrafik over hele landet, siger Christian Sørensen Madsen.

 

Ud over at landets dygtigste kommuner skal være en inspirationskilde, så vil ITD også bruge undersøgelsen til at åbne døren til en positiv dialog med politikere og embedsmænd i kommunerne, når der skal diskuteres transportforhold.

 

- For selv om en del kommuner gør en god indsats for vores erhverv, så er der generelt stadig noget at arbejde med. Blandt andet har de fleste kommuner ikke tilstrækkeligt med rastepladser og faciliteter, så vi håber, at målingen kan være med til at sikre en fremdrift i kommunernes prioritering af vilkår for vejgodstransporten, siger Christian Sørensen Madsen.

 

Årets vindere Vejen Kommune vandt titlen som Årets Transportkommune, og dermed også titlen som vinder i Region Sydjylland, foran Horsens Kommune, som er vinder i Region Midtjylland. De andre regionale vindere er Thisted i Region Nordjylland, Roskilde i Region Sjælland og Høje-Taastrup i Region Hovedstaden. /anga.

Om undersøgelsen bag kåringen af Årets Transportkommune

Rangeringen af kommunerne på vejgodstransportområdet er foretaget af konsulentvirksomheden IRIS Group og er baseret på statistisk data indsamlet fra offentlige myndigheder og institutioner samt en spørgeskemaundersøgelse, udsendt til kommunerne.

 

Undersøgelsen består af fire områder: Investeringer i det lokale vejnet; Faciliteter og Kapacitet – herunder parkering, rastepladser, veje til modulvogntog, grønne tiltag, regulering af parkering og adgang til erhvervsområder; Udlicitering og udbud; Samt regler, regulering og politik.

 

Der er indsamlet statistisk data fra 94 af landets kommuner, og 66 kommuner har besvaret spørgeskemaundersøgelsen helt eller delvist.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com