Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Niels Eddau Kock - en af grænsespeditionens pionerer er gået bort

Søgeord:

19. august 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2523 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Redaktionen har modtaget mindeord for Niels Eddau Kock, skrevet af sønnen Henrik E. Kock.

Redaktionen har modtaget mindeord for Niels Eddau Kock, skrevet af sønnen Henrik E. Kock.Min far, Niels Eddau Kock, døde torsdag, den 8. august.

 

I manges øjne blev han ”kun” 67 år, men til gengæld skabte og opnåede han i disse 67 år mere end mange 100-årige formår.

 

Blandt andet var han en af grundlæggerne af den form for grænsespedition, vi nu tager som en selvfølge bl.a. ved landegrænsen i Padborg, dvs. med åbent 24 timer i døgnet året rundt.

 

Da min far kom til Kruså (dengang grænseovergangen for lastbiler) i slutningen af 1963 … efter mirakuløst at have overlevet en tragisk ulykke på åbent hav i juli samme år, der blandt andet kostede ham venstre arm … var det helt normalt, at lastbiler ventede på grænsen for at få foretaget toldklarering inden for speditionsvirksomhedernes åbningstider.

Min far så snart nichen, og da hans daværende arbejdsgiver ikke syntes om ideen, startede han den 1. april 1971, sammen med sin hustru og efter et stort forarbejde, ”N.E.Kock International Spedition & Klarering” - der fra 1992 hed ”Nikosped A/S International Spedition & Transport”.

 

Det nye koncept blev fra starten en succes. Danske og udenlandske vognmænd så omgående fordelen ved at kunne blive ekspederet om natten, uden at bilerne var tilmeldt inden for normal kontortid, og yderligere var ekspeditionspriserne ens, uanset om kunderne blev betjent kl. 16:00 eller kl. 04:00.

 

Den 1. april 1994 solgtes firmaet til Leman A/S pga. indførelsen af EF’s Indre Marked, og mine forældre fokuserede endnu mere på deres andet firma ”Nikosax A/S Internationalt Moms Agentur”, som de havde grundlagt sammen i 1969.

Nikosax var en stor succes og voksede kontinuerligt. Blandt andet på grund af sygdom i familien valgte vi i familien Kock dog at sælge Nikosax til Union Tank Eckstein GmbH & Co. KG (UTA) i november 2008, hvilket var perfekt timing set i forhold til den globale finanskrise, der da var under optrapning.

 

Niels Eddau Kock og hans hustru Maria nåede at få 50 gode år sammen. De fik to børn – Vibeke er HR-ansvarlig ved Rail and Road Protec GmbH i D-Flensburg, og Henrik (undertegnede) er prokurist samt bestyrelsesmedlem i Nikobiz A/S, Padborg.

 

Hans børnebørn – to piger og to drenge – var hans øjestene, som han, så godt han nu kunne, elskede og understøttede.

Min fars sygdom forbød ham desværre fuldt ud at nyde de frugter, han sammen med sin kone havde høstet ved salget af Nikosax, men han forblev til det sidste det, han var fra starten, nemlig en visionær, initiativrig og driftig entreprenør med stor forkærlighed for alle de ting i livet, der har høj kvalitet og æstetik - samt et gavmildt og hjælpsomt person over for familie, venner og medarbejdere.

 

Ingen sang kunne derfor have været mere passende end den, der blev spillet som postludium ved mindehøjtideligheden i Bov Kirke den 15. august: ”I did it my way”.

 

Æret være Niels Eddau Kocks minde!

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com