Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Noget i cloud’en – og noget på jorden

Søgeord:

19. maj 2017  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

390 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Fremmer handel og transport.

 I dag 18.maj afholder den internationale organisation for vejtransport IRU sit halvårlige vejtransportmøde, med fokus på facilitering af international handel og på digitalisering.

 

-Vejtransport og handel har behov for at kunne bevæge sig effektivt og hurtigt mellem landene i EU og i hele verden. Det er desværre ikke altid lige nemt, og IRU har på dagens møde fokus på, hvorledes vi bedste kan udnytte nye muligheder for at fremme handlen og transporten over grænser og drage fordel af udviklingen i industrien med nye teknologiske muligheder, siger DTLs direktør Erik Østergaard. Han deltager i mødet blandt andet i sin kapacitet som næstformand i IRUs CLTM komité, hvor EU sager behandles.

 

-Men der er en balance. Store dele af vejtransport er fortsat tæt knyttet til ting på jorden snarere end i cloud’en. Der er mange transporter, der ikke krydser grænser, men som handler om transport til byggepladser, af frisk mælk og af affald for at nævne et par stykker, tilføjer Erik Østergaard.

Det handler om kontrol

IRU mødet ser bl.a. på, hvorledes transporterhvervet bedst tager fordel af det arbejde, der foregår i internationale organer som World Trade Organisation (WTO) og International Transport Forum (ITF). WTO har lanceret en ny "Trade Facilitation Agreement", som trådte i kraft i februar 2017, med blandt andet EU landene som medunderskrivere. Dermed etableres en samlet ramme for, hvordan man bedst fjerner administrative byrder, fremmer modernisering af toldarbejdet, udnytter den teknologiske udvikling og udvikler de bedste procedurer for at fremme afvikling af supply chains.

 

-Men ligeså vigtigt er det at bruge de nye muligheder for digitalisering og e-dokumenter for at gøre selv den mindste transport mere effektiv, siger Erik Østergaard.

-Og dette handler om mere end handel, containere og told. Det handler også om kontrol af den lovgivning, som vores medlemmer skal følge i deres daglige arbejde: køre- og hviletid, tilladelseskrav, særtransporter, cabotage regler.

 

IRU arbejder på en række initiativer og projekter som udvikler brugen af f.eks. eCMR – et elektronisk fragtbrev, der kan bruges til at lette procedurerne mellem alle deltagerne i transportkæden, men også bruges til bedre kontrol af hvor lastbilen har været og hvad den transportere.

Lav klare og retfærdige regler

-Der skal ikke være unødige byrder og forsinkende procedurer i forbindelse med handel – hvad enten den er national, i EU eller international. Vognmænd, der opfylder betingelserne og overholder gældende lovgivningen – det være sig den nationale, EU-lovgivningen eller international ret – skal kunne have mærkbare fordele, både når grænser krydses, og når transporten sker lokalt mellem villavejen og forbrændingsanstalten,” kommenterer Erik Østergaard og fortsætter:

 

Vejpakken

-Det er netop af disse grunde DTL kæmper for, at også den kommende vejpakke for EU sikrer, at der etableres regler for vejtransport i EU, som er klare, retfærdige og som reelt kan kontrolleres. Hvis EU ikke kommer med svaret, vil nationale særregler blot bliver flere og flere, som vi allerede oplever det. Kun ved at stå sammen kan EU landene vise et godt eksempel for resten af verden. Der er ingen nødvendig modsætning mellem bæredygtighed, socialt ansvar og så effektive procedurer for handel – snarere tværtimod.

Det skal tilføjes, at med det kommende Brexit er problemstillingen med toldprocedurer og facilitering blevet endnu mere relevant og konkret for EU. En kommende aftale med UK, uden for EU's toldunion vil stille krav til at finde løsninger til toldaftaler mv., som sikrer en effektiv og hurtig passage ved grænserne - som det også sker ved grænsen mellem EU og Norge.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk