Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Norske myndigheder skal have mulighed for at tilbageholde køretøjer.

Søgeord:

18. september 2013  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2336 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Ved manglende indbetaling af bøder skal køretøjet kunne holdes tilbage, mener NLF

Ved manglende indbetaling af bøder skal køretøjet kunne holdes tilbage, mener NLF



Der bør være juridisk baggrund for at køretøjer kan holdes tilbage i Norge indtil bøden er betalt eller der er stillet økonomisk garanti for bøden.

 

NLF ønsker at konkurrencen er på lige vilkår, og at norske og udenlandske chauffører behandles ens. Det gælder også ved overtrædelser af trafiklovgivning– hvor både strafudmåling, tab af førerret og bødekrav skal være uafhængige af nationalitet.

 

TV2 Norge bragte for nylig en sag som viser at udenlandske lovbrydere skylder mere end 200 millioner norske kroner i bøder til den norske stat.

 

Statens Innkrevingssentral siger at betalingen er frivillig og bekræfter at hele 25 % af den sum kun er forenklede bødeforlæg for brud på trafiklovgivningen.

Useriøse udenlandske transportaktører kan bryde loven og slippe for at betale. Dermed opnår de et konkurrencefortrin. Straffene og bødekravene mister den ønske præventive effekt, og chaufførerne behandles ikke ens.

 

– NLF accepterer ikke en sådan forskelsbehandling af norske og udenlandske chauffører. Folk skal ikke behandles strengere fordi de er norske statsborgere. Med enkle juridiske greb kan dette ændres og gøres ens for alle, pointerer adm. direktør i NLF, Geir A. Mo.

 

Hvis en chauffør eller et udenlandsk firma har fået en bøde eller er blevet pålagt et gebyr, må der være hjemmel til at tilbageholde køretøjet indtil boden er betalt, eller der stillet sikkerhed for bøden og evt. sagsomkostninger.

 

NLF kræver at myndighederne straks gennemfører de nødvendige ændringer i den norske Vegtrafikkloven.

En hændelse forleden med en polsk chauffør som kørte med et vogntog uden bremser, aktualiserer problemet. Vogntoget fik inddraget nummerpladerne, men chaufføren kom tilbage senere på aftenen, tog vogntoget og kørte sin vej. En forøget anvendelse af hjullåse kan også bidrage til at gøre tilbageholdelsesretten mere effektiv.

 

– Dette viser behovet for at arbejdet med NLFs ide om et fælleseuropæisk sanktionssystem, startes op umiddelbart. Mister man førerretten i Norge, skal man få tilsvarende forbud mod at køre lastbil i resten af Europa. Vi godtager ikke at en som mister kørekortet og får køreforbud i Norge grundet spritkørsel, kan få sit kørekort tilbage og fortsætte den trafikfarlige kørsel i Sverige, afslutter Mo.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com