Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Ny diskussion om cabotage

Søgeord:

27. maj 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1071 gange

Læses i øjeblikket af:

1

DTL og 3F afleverede rapport i transportudvalget.

Transportministeren måtte i går forholde sig til den undersøgelse, som DTL – Danske Vognmænd og 3F har fået udarbejdet om udenlandske chaufførers vilkår på de danske veje.

 

Undersøgelsen kaldet ”sideveje i dansk transport” baserer sig på besvarelser fra 225 chauffører af rumænsk, bulgarsk eller makedonsk oprindelse om deres løn og arbejdsvilkår under opholdet i Danmark. Det skete i efteråret 2015 under chaufførernes hvil rundt omkring i landet.

 

Christian Rabjerg Madsen (S) havde ønsket ministerens konklusioner på undersøgelsen, eventuelle initiativer i den anledning – og hvad ministeren i øvrigt agter at gøre for at komme social dumping til livs i lastbilbranchen.

 

Transportminister Hans Chr. Schmidt roste undersøgelsen, men havde bidt mærke i, at den ikke kunne dokumentere brud på cabotagereglerne. Dette selv om der tydeligvis er tale om systematisk regional kørsel, da chaufførerne efter eget udsagn ikke ser deres hjemland i meget lang tid.

Regler skal følge chauffør

Ministeren gjorde en del ud af at fremhæve, at cabotageregistreringer følger lastbilen og ikke chaufføren. Derfor kan et længere chaufførophold i Danmark ikke i sig selv være udtryk for cabotageovertrædelser.

 

Desuden er det myndighederne i chaufførens hjemland, der er ansvarlig for at påse, at chaufførens løn- og arbejdsvilkår er overholdt. Han benyttede lejligheden til endnu en gang at understrege, at midlerne til at fjerne grundlaget for den sociale dumping skal finde sted i EU.

 

DTL’s direktør Erik Østergaard siger:

-Det er rigtigt, at man ikke kan drage konklusioner, som undersøgelsen ikke giver grundlag for. Men undersøgelsen peger på en systematisk tilstedeværelse, der er grundlaget for de miserable livsbetingelser, chaufførerne lever under. For det er ikke realistisk, at chaufførerne skifter køretøj undervejs.

 

-Derfor er jeg også glad for, at den socialdemokratiske transportordfører Rasmus Prehn på samrådet foreslog ministeren at lade det indgå i sine planer for EU-arbejdet, at reglerne om cabotage skal gælde chaufføren frem for lastbilen.

Strategi drøftes på lukket møde

Hans Christian Schmidt pegede på fire punkter, som han ønsker at bære frem i EU: Først og fremmest nødvendigheden af, at forbedre statistikkerne for cabotagekørsel, overtrædelser og håndhævelse. Dernæst en afklaring af, hvad begrebet cabotagekørsel dækker over.

 

Her nævnte ministeren især muligheden for, at cabotagekørsel kan foretages ubegrænset, men i et fast tidsrum. Også grundlaget for den internationale tur, der ligger forud for cabotagekørslen bør strammes op fx ved krav om at medbringe faktura.

 

Endelig mener ministeren, at postkasseselskaber skal forhindres ved at kræve, at lederen af selskabet har de nødvendige kvalifikationer for at drive transportvirksomhed. 

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com