Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Nye sikkerhedskrav til tunge køretøjer

Søgeord:

2. september 2015  |  

Læst i alt:

971 gange

Læses i øjeblikket af:

1

Nye lastbiler skal sikres bedre.

En ny bekendtgørelsen kræver, at nye lastbiler og busser, der registreres første gang den 1. november 2015 eller senere, skal være udstyret med vognbaneskiftalarm og avanceret nødbremsesystem. Dette følger af EU-regler på området.

 

Vognbaneskiftalarm og især avanceret nødbremsesystem er en stor sikkerhedsmæssig forbedring.

Vognbaneskiftalarmen kan modvirke, at en lastbil eller bus kommer over i en vognbane med modkørende trafik eller kører ud i rabatten, hvis føreren af bilen er uopmærksom. Tilsvarende kan et avanceret nødbremsesystem sørge for at bremse bilen automatisk, hvis føreren er uopmærksom og ikke har opdaget, at bilerne foran bremser eller holder stille.

 

Kravet i EU-reglerne om nødbremsesystemer til lastbiler betyder først og fremmest, at luftaffjedrede nye lastbiler, der bliver solgt efter 1. november 2015, skal være udstyret med et nødbremsesystem. Andelen af luftaffjedrede lastbiler udgør i dag ca. 90 pct. og dermed langt hovedparten af lastbilsmarkedet. Kravet vil fra 2018 også gælde for nye ikke-luftaffjedrede lastbiler.

Det er ikke teknisk muligt at eftermontere nødbremsesystemer på eksisterende lastbiler. Sådanne systemer skal være indarbejdet i lastbilen, når den bliver konstrueret, har transport- og bygningsministeren oplyst til Folketinget.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com