Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Olieprisernes himmelflugt.

Søgeord:

23. maj 2008  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

2308 gange

Læses i øjeblikket af:

0

- om det er på grund af det forventede voksende energiforbrug i Kina, Indien og Rusland eller der er andre - politiske årsager – kan man for nærværende kun gisne om.

- om det er på grund af det forventede voksende energiforbrug i Kina, Indien og Rusland eller der er andre - politiske årsager – kan man for nærværende kun gisne om.Men fakta er, at priserne på brændstof er så høje, som de ikke har været i mange år. Nogle vil endda påstå, at de aldrig har været så høje. Jo, hvis man sammenligner datidens købekraft med vore dage, nåede priserne under tidligere oliekriser helt op på 15-16 kr. i 2008 priser – viser beregninger fra Skatteministeriet.

 

Men i dagens Danmark tror jeg, der skal noget mere til at afholde danskerne fra at køre, som de plejer. Vi er jo blevet så vant til bare at kunne tage bilen til bageren, købmanden o.s.v.

Vi er sikkert mange, der kan huske de bilfrie søndage i 70’erne, hvor der ganske enkelt blev grebet ind fra regeringens side med forbud mod at køre om søndagen. Hvordan ville danskerne reagere i dag, hvor ”hvert andet” ungt menneske har sin egen bil (eller bil til rådighed)? Til jer, der ikke har oplevet det, kan jeg kun sige, at det var en helt speciel stemning, der var på disse søndage. Det var som om, man kom hinanden mere ved – man samledes med nærboende familie og venner og gik lange ture med indbyggede kaffe/frokostpauser – det var faktisk rigtig hyggeligt.

 

Andre udtrykker, at det jo også havde den fordel, at man kunne spille fodbold på landevejen, for der kom jo ingen biler.

Tilbageblikket fik mig til at fundere lidt over, hvad er i øvrigt skete i 70'erne. Intel udvikler den første microchip, Louis Armstrong dør, Henry Kissinger modtager Nobels Fredspris og ABBA vinder det europæiske melodi grand prix. The King, Elvis Presley dør, og Margaret Thatcher bliver Englands første kvindelige Premiereminister.

 

Herhjemme dør Kong Frederik og Margrethe udråbes til Dronning af Danmark, Anker Jørgensen bliver statsminister, Danmark kommer med i EF og Fremskridtspartiet kommer i Folketinget med 28 mandater (efter at Mogens Glistrup på tv havde fremvist et skattekort med en trækprocent på 0 og opfordrede til skattetænkning). Aage Bohr får Nobelprisen i fysik, Sepp Piontek bliver landstræner for fodboldlandsholdet.

 

Simon Spies sender masser af danskere ned til sydens sol, hans forretning vokser og vokser, og historier om morgenbolledamer, sex og stoffer fylder bladene.

Christiania bliver dannet i 1971, da en flok christianshavnere og hippier med drømme om et fristed rykkede ind i en nedlagt kaserne.

 

Verdens første pc med håndholdt mus og grafisk skærm kommer til verden i 1973. I 1976 kommer den første Apple-maskine på gaden.

 

Og det var også i halvfjerdserne, at Danmarks Transport-Tidende (som nu er en del af Dansk Transport Forlag) blev stiftet af navnkundige Erik Koch Larsen – det var tilbage i 1978.

 

Intet er jo som bekendt ikke så skidt, at det ikke er godt for noget, for med de høje oliepriser, er vi nødt til at satse mere på alternativ energi. Specielt vi danskere kan glæde os over, det forspring vi allerede har indenfor vindmølleindustrien, som nu direkte beskæftiger ca. 23.000 mennesker. Igen et bevis på, at Danmark forstår at satse på viden og højteknologi. Desuden kan vi jo glæde os over, at – ikke mindst vindmølleindustrien - medfører masser af transport til mange af vore dygtige vognmænd.

Også vor sydlige nabo, Tyskland har forstået at skabe arbejdspladser indenfor alle former for vedvarende energi – ikke mindre end 80.000 arbejdspladser er det blevet til indenfor de sidste to år.

 

Når forandringens vinde blæser, er der dem der bygger læhegn, mens andre bygger vindmøller!

 

Ha’ det godt til vi ses i juni

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk