Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Pirater hærger fortsat

Søgeord:

6. maj 2016  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

1527 gange

Læses i øjeblikket af:

1

23 søfolk dræbt ved Vestafrika sidste år.

Ikke mindre end 1.225 søfolk blev udsat for angreb fra vestafrikanske pirater i 2015.

 

44 af dem blev taget som gidsler og 23 dræbt. Det fremgår af den årlige rapport fra NGO’en Oceans Beyond Piracy, der tirsdag er blevet offentliggjort i London.

 -Det er en uholdbar og trist situation i Guineabugten, hvor pirateriet er med til at skabe utryghed og lægger en dæmper på hele udviklingen af regionen, siger underdirektør i Danmarks Rederiforening, Maria Bruun Skipper.

Voldsom stigning i antal dræbte

Rapporten viser, at antallet af angreb i Guineabugten er faldet en smule til 54 i 2015. Men antallet af ofre for angrebene er vokset fra 1.035 til 1.225, og angrebene er blevet betydeligt mere voldelige i 2015 og omfatter ofte direkte konfrontation mellem besætningen og piraterne, fremgår det af rapporten.

 

I 2014 blev én sømand dræbt af pirater i Vestafrika mod altså 23 i 2015.

 

Flertallet af angreb finder sted ud for Nigeria, hvor en række danske rederier er aktive. Dansk skibsfart omsætter årligt for mere end 250 mio. kr. årligt i Nigeria, og der befinder sig på ethvert tidspunkt mellem 10 og 30 danskopererede skibe i regionen.

Stigende udfordring

Udviklingen vækker stor bekymring hos Danmarks Rederiforening.

 

-De nye tal understreger med al tydelighed, at pirateriet i Guineabugten er en stigende udfordring, som kræver en stor lokalt forankret indsats at få styr på. Det er bemærkelsesværdigt, at ingen pirater er retsforfulgt, siger Maria Bruun Skipper.

 

Fra dansk skibsfarts side ser man allerhelst, at landene i regionen lykkes med at opbygge den nødvendige kapacitet til at beskytte handelsruterne. Danmark og andre lande kan bidrage med eksempelvis rådgivning, hvilket også er en del af den danske piratstrategi for 2015-2018, som både omfatter indsatser i Øst- og i Vestafrika. Dette er også et af budskaberne i den nyligt offentliggjorte udenrigspolitiske udredning fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen.

Det ulmer i Somalia

På den anden side af Afrika – i Adenbugten – er udgiften til at bekæmpe pirateriet fortsat betydelig. Samlet set blev der i 2015 brugt 1,32 mia. USD eller ca. 8,5 mia. kr. på at forhindre og bekæmpe pirateri i Østafrika, og 73 procent af udgiften ligger hos industrien selv, viser rapporten fra Oceans Beyond Piracy.

 

Hold fast i indsatsen

Udgiften er en smule lavere end hidtil, bl.a. fordi ’højrisikoområdet’ er blevet mindre, og fordi prisen på brændstof er faldet. Men pirateriet ulmer fortsat i og ud for Somalia, understreges det i rapporten.

 

Derfor er det vigtigt, at skibsfarten fortsat har fokus på at lave risikovurderinger og implementere relevante beskyttelsesforanstaltninger.  Faktisk blev flere holdt som gidsler i regionen i 2015 end året før. Det er dog primært mindre lokale fartøjer, der er blevet udsat for angreb.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Christiansmindevej 12D
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 17642693

Via mail

 

lf@transporttidende.com