Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Bedre havne er kritisk for udvikling af havvind

Søgeord:

4. juni 2021  |  

Af Anders Per Gajhede

Læst i alt:

212 gange

Læses i øjeblikket af:

0

Ifølge WindEurope er der behov for massive investeringer i Europas havneinfrastruktur.

 

Havne er nøglen til udvikling af havvind. For at levere den ekspansion inden for offshore vind, der er beskrevet i EU's Renewable Energy Strategy, skal Europas havne udvides og tilføjes ny infrastruktur.

 

Sådan lyder det nu i en rapport fra brancheorganisationen WindEurope, der beskriver, at der er behov for 6,5 mia. euro i investeringer i havneinfrastruktur inden 2030. Europa-Kommissionen bør udvikle en havnestrategi og anerkende havnes samfundsmæssige og økologiske værdi, lyder det fra WindEurope.

Store ambitioner

Europa har en enorm udvidelse af havvind i pipelinen. Fra 25 GW i dag til mere end 400 GW i 2050. Men kontinentet kan ikke levere dette uden store investeringer i havneinfrastruktur. I kajer til tung last, dybe kajpladser, forsyningskæde- og brintinfrastruktur – samt overordnet plads. Europa er nødt til at investere 6,5 mia. euro i sine havne nu bare for at levere den offshore vindudvidelse, der er planlagt til 2030, viser en ny WindEurope-rapport.

 

- Havne er afgørende for havvind. De er en vigtig del af forsynings- og logistikkæden, der er nødvendig til installation, montering, drift og vedligeholdelse af havmølleparker. Vi kan ikke udvide offshore uden også at udvide og opgradere Europas havneinfrastruktur, siger Giles Dickson, administrerende direktør i WindEurope.

WindEurope anslår, at der er behov for investeringer for 6,5 mia. euro i havneinfrastruktur for blot at levere Europas havvindmål i 2030. Disse investeringer vil betale sig tilbage på bare fem år, lyder det fra WindEurope.

 

Udviklingen af havneinfrastruktur er ofte et anliggende for lokale, regionale og nationale myndigheder. Men i betragtning af havnenes strategiske betydning for opfyldelsen af EU's mål for offshore vedvarende energi bør Europa-Kommissionen udvikle en strategi for udvikling af havneinfrastruktur. Og den bør mobilisere finansielle instrumenter til at støtte de nødvendige investeringer, lyder det.

 

- Med voksende mængder offshore vind er havne de perfekte knudepunkter for grøn energi. Offshore vindforsyningskæden er ofte placeret i eller omkring havne. Havne integreres derefter i bredere industrielle økosystemer, og de vil spille en nøglerolle i dekarboniseringen, for eksempel kemikalier og raffinaderier i kystnære industrielle klynger - gennem den vedvarende energi, som de tjener som knudepunkt for, siger Giles Dickson.

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk