Tilmeld dig voresnyhedsbrev

newsletter

Blå stempel til grønt testprogram

Søgeord:

5. maj 2021  |  

Af Redaktionen

Læst i alt:

126 gange

Læses i øjeblikket af:

0

PtX-virksomheder bliver de første i testordning for grønne løsninger.

 

Som de første virksomheder får Brande Brint og GreenLab Skive nu friere rammer til at afprøve og udforme fremtidens grønne energiløsninger. Det sker som led i en særlig testordning, som undtager dem fra nogle af de nuværende regler på området.

For at Danmark kan blive et grønnere samfund, er der brug for nytænkning og innovation på energiområdet. Det kræver en løbende justering af de gældende regler, der sikrer de bedste vilkår for virksomhederne.

 

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelse.

 

 Brande Brint og GreenLab Skive er som de første kommet med i en testordning, hvor virksomhedernes projekter undtages for en række af de nuværende regler og bestemmelser på energiområdet. Dermed kan virksomhederne indhente konkrete erfaringer, som kan bruges til at optimere lovgivningen.

- Vores ambition er, at Danmark skal have det mest fleksible og velintegrerede energisystem i Europa. Det skal GreenLab Skive og Brande Brint være med til at bidrage til, nu hvor vi giver dem friere rammer til at udvikle fremtidens grønne energiløsninger. De vigtige erfaringer, virksomhederne gør sig, skal være med til at sikre vores position inden for grønne energiformer som for eksempel Power-to-X,”siger klimaminister Dan Jørgensen.

 

 

Testzone

Energistyrelsen har tildelt virksomhederne en såkaldt regulatorisk testzone, hvorfra de over en årrække kan udføre deres demonstrationsprojekt. Begge virksomheder har fokus på produktion og udvikling af grøn brint.

 

Brande Brint udfører henover to år et teknologiudviklingsprojekt, hvor et brintproduktionsanlæg kobles direkte til en vindmølle for at undersøge mulighederne for blandt andet offshore-produktion. Hos GreenLab Skive arbejder en gruppe af grønne virksomheder målrettet på at udvikle Power-to-X.

Det er angiveligt det første sted i verden, hvor et storskala Power-to-X-anlæg kommer i drift.

 

- Power-to-X kan blive Danmarks næste ”vindeventyr”. Ikke alene kan teknologien bidrage med CO2-reduktioner på sigt i Danmark, det har også potentialet for at blive en væsentlig eksportvare – både i forhold til teknologi og know-how, siger klimaminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen

 

Energistyrelsen følger løbende udviklingen i de tildelte testzoner, samtidig med at der fortsat er åbent for nye ansøgninger.

 

 

FAKTA

I en regulatorisk testzone kan udvalgte innovative energi- og forsyningsløsninger få tildelt en midlertidig dispensation fra regler, der forhindrer projekternes gennemførelse

Testzoneordningen har sit afsæt i den politiske energiaftale fra 29. juni 2018, hvor det er besluttet at iværksætte en række initiativer, som skal fremme udviklingen af et smart og fleksibelt energisystem i Danmark

En virksomhed kan blandt andet søge om mulighed for at teste en mere effektiv udnyttelse af energi og energibesparelser eller konkrete digitaliseringsløsninger

IconIcon

Til abonnenten

 

Indtast dit brugernavn og adgangskode

Kundeservice

Danske Transport Medier APS
Adelgade 85A, 1.
8660 Skanderborg
Tlf: +45 70 250 350
CVR: 19999181

Via mail

 

mail@dtmedier.dk